Pokud vyrazíte na předjarní procházku na Císařský ostrov a rozhodnete se, že si cestu protáhnete do oblíbené Stromovky, narazíte na úsek, který dokáže zmást nejednoho chodce. Silnice k mostku, který vede z ostrova do parku, nemá chodník, a tak se na ceduli píše „použijte bezpečnou trasu pro pěší“, čímž je myšlena cesta mimo silnici, která prostřednictvím schodů chodce dovede k přemostění.

Pokud se ale výletníci podívají na druhou stranu tohoto koridoru, najdou tady ceduli „soukromý pozemek, vstup zakázán“. „Je pravda, že je to matoucí. Občas zajdu na Císařský ostrov do restaurace. Když jsem se jednou vracela a tohoto si všimla, moc jsem nevěděla, jak to vlastně je,“ uvedla pro Blesk.cz kolemjdoucí, která se v lokalitě často pracovně zdržuje.

Vysvětlení poskytla radnice Prahy 7. Podle ní k samotnému oddělení silnice a koridoru pro pěší došlo z toho důvodu, že na Císařském ostrově stále pokračuje dostavba nové linky čistírny odpadních vod a po uváděné silnici se pohybuje množství těžkých nákladních vozidel, kvůli kterým by se chodci ocitali v nebezpečí.

Ve skutečnosti jde o zákaz vstupu do tohoto areálu.
Autor: Daniel Vitouš

„Tato pěší trasa odděluje nemotorovou dopravu od motorové a umožňuje chodcům napojit se na mostek pomocí schodiště. Informace o zákazu vstupu chodců platí pro oplocené pozemky nacházející se za touto alternativní trasou pro pěší,“ dodal k situaci místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). Cedule o zákazu vstupu se tedy na pěší koridor nevztahuje a jde tak o další ze série nešťastně umístěných značek, které si zdánlivě mohou protiřečit. Chodci tu však mohou procházet bez postihu nebo strachu z konfliktu se soukromým majitelem zdejšího pozemku.

Fotogalerie
13 fotografií