Písničtí už několikrát protestovali v ulicích a nevědí kudy kam. Asi poslední nadějí je pro ně soud o určení vlastnictví, který začíná dnes. V něm se pokouší dokázat, že ČEZ získal 739 bytů v roce 1992 za podezřelých okolností.

Řada nájemníků, vesměs v důchodu, se na stavbě domů v 80. letech podílela a chtěli byty odkoupit. ČEZ je ovšem loni prodal firmě, která zvedla nájem z 90 na 140 Kč za m2. „Jde nám doslova o život! Když nebudeme platit nájem, musíme se odstěhovat pod most. Zemřeme, protože to jako důchodci neutáhneme,“ kroutí hlavou Ivan Labanc (78).

A podobně jsou na tom prakticky všichni. Někteří se už odstěhovali, jiní žádají stát o pomoc. „Někteří už chodí pro příspěvek na bydlení. Takže na to doplácíme nejen my, ale i státní kasa,“ tvrdí Magda Vlková (63), podle které nájemníci poslali stovky dopisů vládě, ale žádné pomoci, která by prodej zastavila, se nedočkali.

„Bylo to nutné“

Razantně zvednout nájem prý bylo nutné. „Byl extrémně nízký,“ řekl Vojtěch Meravý, mluvčí CIB. „Osmdesát procent nájemníků souhlasilo. Část odešla a u části dojde k určení nájemného soudem, pokud se do té doby nedohodneme,“ řekl Meravý, podle něhož je určení výše nájmu soudní cestou předepsaný postup podle českého právního řádu.

Zatímco ČEZ ještě v srpnu 2016 tvrdil, že jejich nájemné je již v tržní úrovni, CIB kupodivu tvrdí, že i po zdražení je nájem ještě nízký. „Minimálně dvacet procent pod tržní úrovní v daném místě,“ řekl Meravý.

Zvýšení podepsali

Nájemníci se obávali zvýšení nájmu ještě před prodejem. ČEZ je však tehdy uklidňoval: „Majitel může dle zákona zvýšit nájemné pouze ve dvou případech: Buď pokud s tím souhlasí i nájemce, nebo majitel může navrhnout zvýšení nájemného do výše srovnatelné s výší obvyklou v dané lokalitě, ale toto nájemné se nesmí zvednout o víc než 20 procent za poslední tři roky,“ psal ČEZ na svých webovkách 15. srpna 2016 s tím, že nájmy na sídlišti jsou na tržní úrovni.

„A zatím si stojíme i nyní,“ řekl Blesku aktuálně mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Většina nájemníků se zvýšením souhlasila, ovšem prý ze strachu. Kdo byl totiž proti, dostal obratem předžalobní výzvu. A těch se převážně senioři obávali.

Jak se bránit?

Podle právníka Jana Černého se mohou někteří nájemníci bránit. „Jde o ty, kteří zvýšení nájmu podepsali po předžalobní výzvě. Tu totiž lze považovat v některých případech za formu nátlaku,“ tvrdí Černý, který se s podobnými případy razantního zvýšení nájmu setkal. „Takové případy se bohužel stávají a pro lidi to jsou životní tragédie. Lidé by se měli bránit, neboť skok o více než 50 procent odporuje dobrým mravům,“ řekl právník.

Fotogalerie
57 fotografií