Drama ve Zlaté kapličce začalo v pátek zhruba ve tři čtvrtě na devět večer. „Operátoři linky tísňového volání přijali oznámení, v němž oznamovatelka avizovala, že chce její dcera spáchat sebevraždu skokem z nejvyšší galerie divadla,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan, jak vše začalo.

A protože se taková oznámení nesmí podceňovat, začala ihned velká policejní akce. K Národnímu divadlu ve velice krátké chvíli dorazily přibližně dvě desítky mužů a žen zákona,“ popsal. Museli být ale obezřetní - tisícovka diváků v hledišti sledovala právě probíhající představení, operu Carmen, a tak policisté jednali tak, aby představení ukvapeným zásahem nenarušili. Tím by totiž mohli způsobit paniku, která by v takovém počtu lidí mohla mít fatální následky.

Policisté tak v divadle nejprve ukázali fotku údajné sebevraždkyně. „Pracovníci divadla potvrdili, že taková osoba je skutečně jedním z diváků sledující představení v hledišti,“ řekl Hulan. Když už se policisté chystali jednat, dostali nečekanou zprávu: na tísňovou linku totiž znovu zavolala matka, která předtím potenciální pokus o sebevraždu nahlásila. Své původní oznámení odvolala - zjistila totiž, že se jednalo o nedorozumění, nebo dokonce žert její dcery. „Žena dokonce důrazně žádala operátora, aby zastavil veškerá opatření, která do té doby policisté učinili,“ dodal Hulan.

Na rozdíl od dramatu na jevišti, jež je ve Zlaté kapličce téměř každodenním chlebem, není drama v hledišti nic příjemného. Proto si i zástupci divadla oddechli, že šlo jen o planý poplach. „Děkujeme Policii České republiky za profesionální spolupráci,“ vzkázal ředitel Národního divadla Jan Burian.