Koncem listopadu odstartoval sociální podnik Střecha kampaň na crowfundingovém portálu, kde si dal za cíl vybrat 250 tisíc korun. Přes počáteční pochybnosti a strachy se zadařilo. „Podpořilo nás ohromné množství lidí, ať už finančně, mediálně nebo třeba při rekonstrukci, a moc si toho vážíme,“ děkoval za celý tým Střechy Filip Hausknecht.

Do konce kampaně ještě zbývá jeden den. „Počáteční investice pro rozjezd Střechy činí něco kolem šesti set tisíc. Cílová částka 250 tisíc korun by nám tedy zajistila jen část vybavení, které pro provoz potřebujeme. Hodí se nám proto každý další příspěvek,“ vysvětloval Filip, že díky další podpoře budou mít šanci soustředit se více na pomoc lidem a rozvoj a ne na splácení dluhů.

Kampaní práce na podniku, jenž vznikne v Milíčově ulici na pražském Žižkově, nekončí. „V bistru nás ještě stále čeká hodně práce. Musíme vymalovat, postavit bar a prostě připravit celý prostor na provoz. Také budeme školit zaměstnance a zaměstnankyně na jejich pozicích, nakupujeme chybějící spotřebiče a další vybavení a řešíme detaily s dodavateli surovin a různých produktů,“ vysvětloval veškeré starosti, na které mají už jen pouhý měsíc. 

Video
Video se připravuje ...

Družstvo Střecha zaměstná nezaměstnatelné a hostům nabídne cenově přijatelné veganské jídlo. Eva Fornálová

Posunutá otvíračka

Podnik chtěli původně otevřít o něco dříve. „Vyskytly se různé komplikace, datum otevření se ale posunulo především kvůli čekání na spotřebiče,“ svěřil Filip. Vše už by ale mělo přijít v termínu, a tak to vypadá, že první veganské dobroty ve Střeše ochutnáte už 12. února. 

Proč teď po kampani Střecha neoslavuje? „Na oslavy je ještě brzy, teď hlavně musíme vše připravit, aby nás v únoru čekalo co nejméně nepříjemných překvapení. Pořádně to oslavíme, až budou mít všichni zaměstnanci a zaměstnankyně pravidelnou důstojnou mzdu, stabilní bydlení a družstvo bude vydělávat a růst,“ řekl nakonec Filip.

Střecha

Pokud slyšíte o Střeše poprvé, rozhodně to není naposledy. Celý příští rok můžete bistro využít jako veganskou kavárnu i restauraci, kde vás během dne obslouží lidé bez střechy nad hlavou i ti, kteří si po výkonu trestu špatně hledají zaměstnání. Podnik si taky klade za cíl patřit k těm nejlevnějším veganským podnikům v Praze

Rekonstrukce v plném proudu:
Fotogalerie
18 fotografií