Policie České republiky evidovala v Praze za minulý rok o třetinu více nehod než ve Středočeském kraji, který skončil v porovnání druhý. „Za rok 2017 policie eviduje jen v Praze přes 23 tisíc nehod, tragicky skončila nehoda v 17 případech a dále došlo ke zranění více jak dvou tisíc osob. Celkem došlo ke škodám za více jak 1,5 miliardy korun,“ řekl pro Blesk.cz ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Ve 14 případech byli řidiči pod vlivem drog.

Oproti dřívějšku si Praha v mnohém polepšila, ubylo mrtvých, zraněných i nehod zaviněných řidiči pod vlivem alkoholu, což je podle policie velice dobré znamení. Nejohroženější jsou ale stále chodci, zvláště ve večerních hodinách, proto se připravují projekty na zlepšení osvětlení na přechodech a dalších místech, kde proudí velké množství chodců.

Počet řidičů s alkoholem v krvi je vysoký:

1,5 promile u více než poloviny nehod

Z celkového počtu nehod k tomu přispěl alkohol ve 349 případech, což je sice v porovnání s ostatními kraji relativně nízké číslo, u více než poloviny nehod však měli řidiči v krvi přes 1,5 promile. Poslední takový případ se stal na Nový rok, kdy opilý Rus srazil v centru Prahy cizinku, která následkům zranění podlehla. Muži nyní hrozí až osm let vězení.

V celé republice byl ale počet usmrcených lidí při nehodách nejnižší od roku 1961, kdy se začaly vést statistiky. Stejně je na tom také údaj ohledně počtu zraněných. Výjimkou byly ale v minulém roce prázdniny, které patří k nejrizikovějším měsícům v roce. „V loňském roce byly nejkritičtějšími měsíci rozhodně červen a také říjen,“ dodal Lerch.