Radnice Prahy 2 rozšiřuje služby v rámci svého smart city programu „Chytrá dvojka“. Novinky zasahují zejména do sociálních služeb, ale jak vedení úřadu upozorňuje, pod tímto pojmem si nelze představovat pouze vyplácení sociálních dávek. „Chceme smart city v sociální oblasti vnímat jako oblast, kde spolu obyvatelé městské části všichni sociálně žijí,“ vysvětlila prvotní myšlenku místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Koncept „Chytré dvojky“ se dělí do čtyř oblastí. Pro nejmenší obyvatele a jejich rodiče funguje aplikace „Děti vítány“, která v současnosti mapuje 28 podniků na území druhé městské části, které jsou přívětivé k dětem. Potřebujete najít restauraci, kde mají přebalovací pult nebo židličku pro nakrmení své ratolesti? Chcete jít na místo, kde poskytují omalovánky s pastelkami? Nejen to už nyní vyobrazuje interaktivní mapa zdarma dostupné aplikace.

„Podniky, které jsou v mapě zanesené, se opatřují informační samolepkou u vstupu. Lidé do aplikace navíc mohou zanášet nová místa, která jsou podle nich vhodná pro návštěvu s dětmi,“ uvedla místostarostka, která tak potvrdila, že mapa začne postupně žít vlastním životem.

Poslechněte si, jaké další myšlenky Alexandra Udženija prozradila:

Mezi další rozšiřující se oblasti patří „SMS dvojky“ a „Vzdělání dvojky“. Obě tyto služby jsou určené především seniorům, přičemž první zmiňovaná hodlá nabídnout nový informační kanál, kde se obyvatelé dozvědí například o aktivních výletech či cvičení, kulturních společenských aktivitách nebo praktických novinkách sociálních služeb radnice. V rámci vzdělání se už teď senioři učí obsluhovat nejmodernější zařízení, mezi které patří i tablety.

V průběhu příštího roku chce Praha 2 začít pomáhat konkrétním osobám v nouzi. Čtvrtou novinkou je totiž plán na spuštění nadačního fondu „Dvojka srdcem“. „Rádi bychom, aby ‚dvojkoví pomáhali dvojkovým‘. Kvůli legislativě nemůžeme v současnosti byť jednorázově pomoci našim obyvatelům a tento fond to umožní. Transparentně se v něm uvidí, kdo daroval, a vypíšou se lidé, kterým bude zprostředkována pomoc,“ prozradila Alexandra Udženija.

Prostřednictvím této služby se poskytne finanční podpora i případná materiální výpomoc. Nemusí přitom nutně jít „pouze“ o asistenci seniorům, ale například také školákům ze sociálně slabších rodin. Více o celém konceptu smart city v Praze 2 hledejte na webu radnice.

Fotogalerie
6 fotografií