Každá z „budek“ by měla mít jedinečný design a mezi testovací místa budou patřit například ulice Lotyšská, Anastázova nebo hřiště v Hadovce. Co se týče energie, tak by toalety měly být zcela soběstačné díky solárním panelům, napojeny ale mohou být i tak na elektřinu. Objevit by se postupně měly nedaleko hřišť a dalších míst, kde veřejné WC stále chybí.

Praha 6 by se měla dočkat stovky nových záchodů.
Autor: Praha 6

Nebudou však zcela zdarma. Podle prvních zpráv by měly být dostupné za poplatek pět až deset korun. „Jde o to, aby především rodiče nemuseli odbíhat s dítětem domů. Kromě toalety zde bude umyvadlo, pisoár a hygienické potřeby. Všechny náplně a hygienické potřeby jsou monitorovány online, takže mohou být dle potřeby doplňovány,“ řekl radní Roman Mejstřík (ANO) z Prahy 6.

Chybějící záchody dělaly potíže na Klárově:

Platby i pomocí SMS

Pro usnadnění použití záchodů bez potřeby mít u sebe drobné by mohla platba probíhat i pomocí SMS zpráv, což by mohlo vyhovovat jak rodičům, tak dětem, které mají u sebe telefony. První ze záchodů budou v Praze 6 do konce roku, další desítky by měly přibýt v průběhu příštího roku. Lidé si tu budou moci telefony také nabít, zásuvky by měly být přístupné zvenku. Celkem bude radnice investovat do záchodů až 20 milionů korun.

Mezi ně patří i ty na Babě za pět milionů korun, což mnozí lidé kritizovali. Podle nich je celková částka nesmyslně vysoká. Mělo by jít o ekologické a samostatné designové záchody, které najdeme v západních zemích na mnoha místech. „Na základě zájmu občanů jsme se rozhodli instalovat v areálu sportoviště Baba veřejné WC. Půjde o netradiční venkovní modulové WC. Jedna stěna bude ve formě tabule, na kterou se dá kreslit křídami. Ostatní tři stěny budou obloženy vysoce leštěným nerezovým plechem, podobné instalace najdeme i v západních zemích,“obhajoval pro Blesk.cz záměr Roman Mejstřík (ANO), radní Prahy 6.