Od začátku října platí nový zákon, který dal městům a policistům větší pravomoce při kontrolách nepoctivců. Taxikářům tak skončily „zlaté“ časy, kdy jezdili i po několika přestupcích a bylo složité jim odebrat licenci. Nově to mohou udělat kontroloři už při prvním prohřešku.

Ministerstvo dopravy také potvrdilo v září tohoto roku, že Uber spadá pod taxislužby a kontroly se na ně také vztahují. „Pro všechny řidiče taxi platí podle něj stejné podmínky a povinnosti. Pokud dopravce s cestujícím nesepsal písemnou smlouvu, vozidlo musí být mimo jiné označeno svítilnou s nápisem taxi. Dodržování zákona mohou kontrolovat městské dopravní úřady a nelegální taxislužbu pokutovat,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Během října tak provedl magistrát celkem 180 kontrol, 140 u taxikářů a 40 u Uberu, což je vůbec poprvé, kdy poměr odpovídá počtu řidičů těchto služeb v Praze. Zatímco taxikáři vyšli ze „zátahů“ vcelku dobře, horší to bylo právě u Uberu. Podle očekávání dostali všichni z nich pokutu za to, že nejsou označení nápisem taxi, ceníkem nebo žlutou svítilnou. Velké překvapení ale čekalo figuranty u částky za jízdu.

Nejlevnější v Praze?

Předraženou jízdu zaznamenali figuranti u taxikářů pouze v jednom případě, což není ani procento ze všech jízd. Za vyšší částku, než dovoluje pražská vyhláška, ale jely u aplikace Uber dvě pětiny zákazníků, což je velice vysoké číslo. Společnost přitom tvrdí, že sazba za kilometr je obvykle mnohem nižší, pouze ve výjimečných případech dojde k násobku ceny. Nyní se však zdá, že to není pravda.

„Při kontrolách řidičů Uberu bylo ve všech případech zjištěno porušení zákona o silniční dopravě a v 16 případech došlo k porušení zákona o cenách – předražení. Dále magistrátní úředníci uložili čtyři kauce v celkové výši 250 tisíc korun a zadrželi deset průkazů řidiče taxislužby. V případě porušení zákona o silniční dopravě se nejčastěji jedná o situace, kdy vozidlo není vybaveno taxametrem, není označeno jako vozidlo taxi nebo nemá viditelně umístěný ceník,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Taxikáři na tom byli mnohem lépe, ačkoli bylo kontrol více. „Kontroly řidičů taxi prokázaly ve 12 případech porušení zákona o silniční dopravě. Nejčastěji šlo o nezaznamenání skutečného průběhu přepravy a nepořízení záznamu o přepravě. V jednom případě došlo k porušení zákona o cenách, tedy k předražení. Úředníci dále uložili dvě kauce v celkové výši 115 tisíc korun a zadrželi dva průkazy řidiče taxislužby,“ uvedl dále Hofman.

Fotogalerie
51 fotografií