Před stovkami lidí 28. října večer hovořilo několik řečníků, kteří citovali z díla prvního československého prezidenta i jeho syna. „Tomáš Garrigue Masaryk chtěl v naší demokracii navázat na to nejlepší z předchozí konstituční monarchie a pozvednout ji na vyšší úroveň. Po nedávných volbách je situace napjatá. Demokratické strany zůstaly v parlamentu v menšině. Většinu získaly nesystémové strany – populisté a extremisté,“ uvedl při projevu k zástupům účastníků akce Hayato Okamura (KDU-ČSL), podle kterého se osmadvacet let od sametové revoluce Češi demokracii stále klopotně učí.

Scénárista David Smoljak (STAN) na Staroměstském náměstí tvrdil, že slovo „svoboda“ dnes není v módě. Podle něj ho vystřídala sousloví jako „větší bezpečnost“, „větší jistoty“ nebo „všetci kradnú“.

„O svobodě jsme měli nechat mluvit učitele. Děti se o ní měly učit ve škole. Zcela vědecky, jako se učí číst, psát a počítat. A měl to být povinný předmět, zatraceně povinný,“ citoval Smoljak Jana Masaryka, podle kterého byla chyba, že o svobodě po vzniku první republiky mluvili pouze básníci.

Dnes je to přesně 99 let od vzniku samostatného Československa. Příští rok se na jubilejní sté výročí chystají oficiální velkolepé oslavy.

Fotogalerie
6 fotografií