„Ještě ráno 28. října byla situace v ulicích Prahy velmi nejasná. Václavské náměstí bylo zablokováno maďarskými vojáky pražské posádky, kteří stáli s kulomety u pomníku svatého Václava. Vypadalo to, že by mohlo dojít i k ozbrojenému střetu, proto Národní výbor začal vytvářet své ozbrojené síly, které se skládaly ze sokolů, kteří měli částečně vojenský výcvik. K těm se přidávali dobrovolníci,“ uvedl k situaci v ulicích Prahy před 99 lety emeritní ředitel Archivu hlavního města Prahy Václav Ledvinka.

Pražská posádka se skládala zejména z maďarských vojáků právě proto, že monarchie chytře rozmísťovala členy armády podle národnosti tak, aby je dění v dané lokalitě tolik neovlivňovalo. Ulicemi Prahy se mezi tím začaly pohybovat stále početnější davy, které vyvrcholily své působení strháváním rakousko-uherských symbolů, orlic a německých nápisů.

Říjen 1918: Vojáci rakousko-uherské monarchie v ulicích Prahy.
Autor: Profimedia

„Panovaly obavy, aby se dění v ulicích nezvrhlo. Hrozilo, že dojde k drancování, vybíjení obchodů a protiněmeckým excesům. Národní výbor moudře rozhodl, že dá pokyn pražské radnici, aby vyslala do ulic hudby, aby dechovky hrály a lidé se raději veselili. Skutečně už k večeru 28. října bylo vyhlašování samostatnosti lidová veselice. Někteří kapelníci hudeb, které hrály, neopomněli poté poslat faktury za vystoupení na pražský magistrát, aby jim bylo proplaceno,“ prozradil s úsměvem Václav Ledvinka.

Jak to dopadlo?

Rozuzlení situace v pražských ulicích přišlo až ve večerních hodinách. Velitelé vojska, které stále bylo věrné monarchii, se dozvěděli, že byla vyhlášena republika. Zároveň dorazily depeše, které informovaly, že císařství se začíná hroutit také ve Vídni, Budapešti, Lublani a Záhřebu.

Říjen 1918: Vojáci rakousko-uherské monarchie v ulicích Prahy.
Autor: Profimedia

„Velitelé se rozhodli, že potlačovat české hnutí dál nebudou. Sdělili Národnímu výboru, že do jeho rukou odevzdávají moc a odpovědnost za veřejný pořádek. V Praze pak pokračovaly demonstrace statisícových davů, které od té doby bylo v takovém rozměru možné na Václavském náměstí pozorovat pouze v letech 1968 a 1989,“ dodal k událostem historik archivu.

Václav Ledvinka prozradil další související zajímavosti. Poslechněte si jeho vyprávění:

Video
Video se připravuje ...

Komentář historika Václava Ledvinky k situaci v ulicích Prahy během 28. října 1918 a širším okolnostem tohoto dění. Daniel Vitouš

Podívejte se na dobové fotografie vojáků v ulicích Prahy a davových demonstrací, které následovaly:

Fotogalerie
20 fotografií