Jednání kolem stavby pavilonu goril v pražské zoologické zahradě stále pokračují. Poté, co v červnu došlo k vyjmenování šesti podmínek ze strany trojské radnice, se ve čtvrtek 20. července ředitel zoo Miroslav Bobek a starosta Troji Tomáš Bryknar sešli na jednání u pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO).

„Za sebe mohu prohlásit, že podmínky vnímám jako vydírání jak Zoo Praha, tak samotného hlavního města. Městská část Troja měla víc než rok a půl, aby nám je sdělila. Dozvěděli jsme se je až před několika týdny a starosta Bryknar vzápětí podal žalobu. Přesto se pokusíme udělat alespoň dílčí změny projektu. Budou však pouze v takovém rozsahu, aby nemuselo dojít k jeho novému projednání,“ prozradil Blesk.cz ředitel zoo Bobek.

Vedení zoo nechce ztratit jeden a půl roku, během kterého přípravy na stavbu pavilonu goril probíhají. V případě velkých změn projektu existují obavy, že by se muselo začít znovu. Trojský starosta Tomáš Bryknar ale redakci Blesk.cz prozradil, že existuje ještě jedna alternativa.

„Byli jsme se poradit na stavebním úřadě v Praze 7. Řekli nám, že pokud by jedna z hlavních podmínek, kterou je posunutí objektu na kótu 100 metrů od historické usedlosti Sklenářka, měla být splněna, musí se začít projekt znovu projednávat v územním řízení. Zároveň nám úřad sdělil, že územní rozhodnutí i stavební povolení by mohlo být vydané najednou a celá záležitost by se prodloužila o zhruba čtyři měsíce. Z mého pohledu to je reálné,“ řekl trojský starosta.

Připomeňte si přesné znění šesti podmínek místní samosprávy:

Zoo Praha z výše uváděných důvodů čeká perná druhá polovina léta. Vedení má přijít s dílčími úpravami dle svého uvážení s tím, že v září by mělo dojít k další schůzce u primátorky ve stejném složení.

„Dohodli jsme se, že zoo nám nastíní, jak si představuje dílčí úpravy projektu tak, aby nám vyhověly. Od toho se samozřejmě budou odvíjet naše další postupy. Pokud úpravy proběhnou tak, že nás uspokojí, bude to nejspíš v pořádku. Pokud ne, budeme dál trvat na již uvedených šesti podmínkách,“ dodal starosta Bryknar.

VIDEO: Takhle slavil gorilí samec Richard v Praze narozeniny loni v listopadu: