Po dvou úspěšných instalacích na pražském Klárově a Karlově náměstí výstava doputovala na Prahu 3. Operace Anthropoid má k této městské části blízko. Mnoho lidí, kteří pomáhali při přípravě atentátu, zde žilo a bohužel také zemřelo.

„Nápad na výstavu vznikl díky filmu, který byl minulý rok natočen. V současné době se o operaci Anthropoid mluví i ve světě. To byla skvělá příležitost něco takového udělat,“ uvedl tajemník Československé obce legionářské Miloš Borovička. 

Výstava zahrnuje třináct barelů s fotkami a textem. „Chtěli jsme, aby to bylo co nejvíce atraktivní s hodně fotkami a krátkými texty. Funguje to. U výstavy se hodně lidí zastavuje, je o ni veliký zájem,“ raduje se tajemník.

Autoři chtějí do budoucna výstavu rozšířit, například o 3D panely. Dalším místem pro instalaci budou pražské Vysočany. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se výstava zdrží do 9. srpna.

„V Praze jsme se hlavně báli, aby nic nebylo poničeno. Naštěstí vznikly jen malé škody, které byly lehce odstraněny,“ pronesl závěrem Miloš Borovička.

Co znamená Anthropoid

Operace Anthropoid byl krycí název pro parašutistický výsadek vyslaný během druhé světové války z Velké Británie na území Protektorátu Čechy a Morava. Tvořili ho vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš. 

Hlavním cílem bylo uskutečnit atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, k čemuž došlo 27. května 1942. Ten o několik dní později zemřel.

VIDEO: Jak to vypadá v místech, kde se vojáci po atentátu na Heydricha ukrývali? Podívejte se na reportáž v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Místa, kde mrazí: Tady se schovávali po atentátu na Heydricha! A v Praze vás vozí neslyšící Matěj Smlsal, David Vaníček

VIDEO: Miloš Borovička děkuje lidem, kteří se na výstavě podíleli: 

Podívejte se, jak výstava vypadá v naší galerii: 

Fotogalerie
14 fotografií