Po letech úsilí se to podařilo,“ uvedl na začátku slavnostního večera Jiří Pospíšil, který je předsedou správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových. Právě to dostalo vilu od Prahy 1 do péče.

Základy domu stojí na Kampě od 16. století. Původně sloužil jako koželužna, poté k bydlení. Nikdy ale vila nebyla přístupná široké veřejnosti. Stalo se tak až teď, 30. června večer.

V tomto díle pořadu Selfie z Prahy se podívejte, jak to uvnitř vily vypadá:

Video
Video se připravuje ...

Odhodili vše: Nazí chlapi projeli Prahou, lidé šíleli! A jak to vypadá v nové Werichově vile? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Událost si nenechala ujít řada známých tváří. Dorazila například herečka Jiřina Bohdalová, herec Jan Přeučil s manželkou Evou Hruškovou nebo režisér Jiří Menzel.

„Já poznal pana Wericha za protektorátu. Měli jsme doma desky a já uměl jeho písničky – Strýčka Jacka, Golema… Dodnes je umím nazpaměť. A když byl nálet, tak jsme byli ve sklepě a já zpíval spoluobčanům Werichovy písničky. Takto jsem se dostal do kultury,“ zavzpomínal režisér Jiří Menzel ne na osobní setkání s Janem Werichem, ale na silný zážitek, který má s tímto velikánem spojený.

Jeho první osobní setkání Werichem ale nedopadlo dobře. „Já měl pošetilý nápad, aby hrál v mém absolventském filmu. Tak jsem našel odvahu, šel jsem za ním do ateliéru a oslovil jsem ho. A protože jsem byl zbabělý, tak jsem mluvil potichu. A on mě okřikl: ‚Co je?‘ Já zpanikařil a mluvil jsem ještě tišeji. A on mě odehnal,“ vybavuje si Menzel. Později se ale spřátelili.

Jiřina Bohdalová zavzpomínala, že do vily vešla poprvé před 64 lety. A nemůže zapomenout, jak tam přikládala do kamen.Dokonce někde musí existovat fotografie, jak jsem mladá, s lopatkou a usmívám se, to chtěl pan Werich. Ne že bych to dělala denně,“ vyprávěla.

Poslechněte si celou historku Jiřiny Bohdalové:

Werich jí chtěl pomoct. „Věděl, že jsem měla tátu zavřeného a že živím celou rodinu, tak mi chtěl finančně pomoct. Jinak bych musela jít na oblast a z toho bych rodinu těžko uživila. Navíc mi radil. A nebýt jeho, tak nevím, jak bych ustála situaci kolem táty. To nemá cenu vyprávět v krátkosti, ale můžu říct, že jsem mu vděčná. I za to, že jsem se dostala do Prahy, že jsem ho mohla pozorovat při jeho hrách...,“ dodala Bohdalová.

Hercovy brýle i šaty z Císařova pekaře

Při prohlídce vily navštívíte několik místností. Jednu dokonce zařídili jako hercovu pracovnu. Psací stůl je jeho originální, stejně tak klobouk i rybářský kufřík. Werich totiž už od šesti let rybařil. Muzeum získalo také jeho brýle a další předměty.

Původní jsou také šaty, ve kterých Jan Werich hrál krále Rudolfa II. ve dvoudílném filmu Císařův pekař – Pekařův císař. Zaujme i sádrová dvojhlava. Plastika od Otakara Švece symbolizuje propojení Jana Wericha a Jiřího Voskovce.

Výstavu budou i po otevření vily neustále doplňovat. V září tu plánují otevřít interaktivní expozici, jejíž součástí bude mimo jiné práce s tablety nebo výroba golema z hlíny.

Podívejte se na fotky ze slavnostního otevření i vnitřku vily:

Fotogalerie
35 fotografií