„Osídlování bylo postupné a hlavně řemeslníky z blízkého i dalekého okolí, kteří nacházeli práci na Hradě, v Břevnovském klášteře…,“ rozpovídal se v pořadu Selfie z Prahy starousedlík Jaroslav Sochůrek (89), který se tu narodil.

Vzpomíná, že atmosféra tu byla vždy vesnická. „Ve Střešovicích v První republice byli lidé velice přátelští. Vzájemně si tykali, nazývali se strejdo, teto, bratře,“ říká.

A podobná atmosféra tu existuje dodnes. V legendárním řeznictví U Huderů, které tu založil pan Hudera v roce 1924, se lidé scházejí, řeší své starosti i radosti.

„Na jednu stranu jsme v Praze, ale jsme tak nějak na vesnici. Takže všichni se tu znají, potkávají se tady, chodí do řeznictví. Je to tu taková klidová část Prahy a přitom sednete na tramvaj a jste v centru za 10 minut,“ říká Tomáš Hudera (49), který převzal prodejnu po předcích.

Komunisté to tu chtěli zbourat

Z řady domků na vás opravdu dýchne historie. Přitom dnes už tu domky vůbec nemusely stát. „Střešovice měly být zbourané v době komunismu. Tady mělo být sídliště pro východní komunistické země, takže všechny baráky jsme museli prodat za pakatýlek oproti dnešní ceně. Dostali jsme byty,“ vzpomíná pan Sochůrek.

Pak ale naštěstí přišla sametová revoluce a nebouralo se. Jenže z většiny domů už se lidé odstěhovali, a objekty tak začaly chátrat.

„Kdyby nenastala situace, že to mělo být tady zbourané, tak myslím, že by to bylo dneska senzační ojedinělé místo v Praze vyhledávané a že by se to dostalo i pod nějaké UNESCO,“ dodává starousedlík.

Jak to ve Starých Střešovicích vypadá, se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Čtvrť u Pražského hradu, kde žijí jako na vesnici! A jak tým (ne)krotí opilce v ulicích Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!