Lidé se mřížky dotýkají špatně. Pak se nemohou divit, že se jim přání neplní.

„Musíte si sáhnout správně. Každý prst levé ruky se musí dotknout hvězdy na bronzovém kříži, který je vsazen do kamenného zábradlí. Pravá ruka se dotkne ležícího Nepomuka na reliéfu na mřížce. A pravá noha se musí dotknout takového malého mosazného geodetického bodu, který je umístěn v dlažbě,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy Roman Kotrč ze Sdružení výtvarníků Karlova mostu.

U sochy Jana Nepomuckého je ještě větší provoz než u mřížky. „Tohle místo je nejznámější, co se týče splnění přání na Karlově mostě. Tyto dva reliéfy jsou významným místem i ve všech turistických průvodcích, že lidé sem chodí a sahají si,“ popisuje Kotrč.

V pravé části podstavce sochy se lidé dotýkají Nepomuckého v okamžiku, kdy ho shazují do vody. To je naprosto v pořádku a přání by se jim mělo díky sáhnutí splnit.

„Ovšem záhada je pro mě osobně sahání na psa, na reliéf, který sem tak trochu nepatří, ale je zde už historicky. Lidé sahají na psa z různých důvodů. Každý průvodce má svou legendu, to znamená lidová tvořivost, a legendy, které patří k těmto místům, se rozvíjejí vlastním životem,“ dodal Kotrč.

Na to, jak správně sahat na místa, která plní přání, se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Lidé si vozí z Prahy ošklivé fotky: Proč? A Karlův most (ne)plní přání: Co děláme špatně? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!