Celou Táboritskou ulici a část Seifertovy čekají během následujících let velké změny. Jeden z hlavních dopravních tahů v Praze 3 projde úpravami, které mají jednak zpříjemnit lidem pohyb v této lokalitě, zároveň se objeví také designérské prvky, které dají vzpomenout na bohatou žižkovskou minulost.

Konkrétní návrh na celkové změny v současnosti vzniká a o finální podobě by mělo být jasno v létě tohoto roku. Praha hodlá v Seifertově i Táboritské provést rekonstrukci tramvajové tratě. Během těchto prací proto bude vhodné realizovat významnější zásah do vzhledu obou ulic.

„Mám radost, že v Praze přibude další místo, kde se lidé budou cítit dobře a budou mít chuť trávit více času venku. Je to poprvé, co pro nás koncepční studii vypracovává externí firma. V ateliéru ‚edit!‘ pracují šikovní architekti se svěžím pohledem na věc. Jsem si jistý, že připraví výborný návrh,“ uvedl ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Co se všechno změní?

Novinek bude hodně. Většina úprav se bude soustředit do třech oblastí. Tou první z nich je křižovatka ulic Seifertova a Chlumova, která je dlouhodobě řešená nevzhlednou zídkou a příkrým schodištěm. Chlumova ulice se nachází tři metry pod úrovní Seifertovy, výškový rozdíl hodlá IPR vyřešit elegantněji.

Současný stav se zídkou v Chlumově ulici na Žižkově
Autor: IPR Praha

Propojení ulic bude po zavedení změn plynulejší. Zeď se zbourá a nahradí ji soustava zelených ostrůvků a dalších schodišť. Kromě běžných schodů tu lidé naleznou také rampu a takzvané „jezdecké schody“, které budou nízké a zajistí pozvolné stoupání s možností příjemného posezení v lokalitě.

Osvícené interaktivní schodiště

Druhým středobodem rozsáhlých úprav bude známé schodiště, které stojí mezi Táboritskou a Chelčického ulicí. Také zde dochází k propojení dvou částí Žižkova, které se nacházejí v jiné nadmořské výšce. Zde neproběhne demolice stávajícího vybavení, naopak: schodiště projde rekonstrukcí a dostane zcela nové moderní osvětlení pomocí diod. Ty budou navíc interaktivní, kolemjdoucí je budou moci ovládat a vytvářet tím různé obrazce.

Známé žižkovské schody budou v sobě mít interaktivní diody.
Autor: IPR Praha

Horní část schodiště doplní kruhová lavička Františka Sauera, který byl známým žižkovským bouřlivákem: počátkem 20. století se například podílel na vzniku anarchistického hnutí v Praze. Ve spodní části schodiště se lidé mohou těšit na nový vodní prvek, který připomene historickou pumpu, která na místě kdysi stála.

Okolí Bezovky „prokoukne“

Třetí a poslední sekcí, která se může těšit na modernizaci, je oblast obchodního centra Bezovka poblíž Olšanského náměstí. Také tady se nachází výšková bariéra, kterou tvoří zeď podzemních garáží. Nově se tu má po úpravách objevit schodiště, které bude zapuštěné do zdi podzemní garáže. Dojde tak k propojení chodníku s prostorem před Bezovkou. Počítá se zde s bezbariérovým přístupem.

U obchodního centra Bezovka zmizí zeď, prostor bude bezbariérový.
Autor: IPR Praha

„Předpokládá se, že se budou všechny tyto tři části provádět najednou, samotné stavební práce zaberou několik měsíců. Omezení dopravy vzhledem k těmto úpravám možná vznikne pouze u obchodního centra, kde by se mohla zúžit vozovka, ale vyložené přerušení provozu neočekáváme. Celková cena bude jasná až po dokončení projektové dokumentace v červnu nebo červenci,“ uvedl pro Blesk.cz šéf vnějších vztahů IPR Adam Švejda.

Veškeré informace jsou podle něj zatím pouze v ideové rovině a jasno bude až po dokončení podrobného plánu a vyjádření všech příslušných orgánů, jako jsou památkáři nebo městská část.

Po úpravách zmizí zeď u obchodního domu Bezovka.
Autor: IPR Praha

V rámci velké rekonstrukce Seifertovy a Táboritské ulice vzniknou nové přechody pro chodce, ty stávající se upraví na bezbariérové. Zmodernizují se tramvajové zastávky a chodníky. Uvažuje se o umístění nových stromů a laviček.

Nejen obyvatelé Žižkova dostanou ve čtvrtek 18. května od 17:00 možnost o všech uváděných změnách debatovat. Na radnici Prahy 3 na Havlíčkově náměstí proběhne veřejné setkání. IPR také na svém webu zavede dotazník, pomocí kterého se k dané problematice budou moci vyjádřit další lidé.

Dopravní podnik plánuje realizaci rekonstrukce tramvajové trati na Seifertově a Táboritské ulici roku 2022. Pokud se podaří projektovou dokumentaci vyhotovit dříve, může na první výše uváděné změny dojít už například roku 2020.

Prohlédněte si stávající stav a plánovaný vzhled pro tuto rušnou žižkovskou lokalitu:

Fotogalerie
19 fotografií

Veřejný prostor na Žižkově mění i samotní obyvatelé. Podívejte se, jak vytvářejí malé zahrádky přímo na chodníku: