„Strážníci budou mít vedle rozkládacího dvojlůžka k dispozici také stolek s osvětlením, uzavíratelné skříňky, šatní skříň i mikrovlnou troubu,“ prozradila Irena Seifertová, mluvčí městské policie Praha. Pro psy je v automobilu zabudováno pět kotců, které jsou fixovány tak, aby neputovaly se zvířaty při honičkách sem a tam.

Při likvidaci následků mimořádné události je nesmírně důležité, aby záchranáři byli na místě rychle, provedli maximum pro úspěch akce a byli soběstační. Tato podmínka je důležitá zejména tehdy, kdy záchranné akce trvají i několik dní," řekl k tomu ředitel městské policie Eduard Šuster.

Zavalení i pohřešovaní

„Jen za posledních sedm let se záchranná kynologická skupina zúčastnila kolem 150 výjezdů. Kromě vyhledávání zavalených osob v sutinách, se rovněž účastnila pátrání po více jak 80 pohřešovaných osobách,“ rozpovídal se Libor Hadrava, radní hlavního města Prahy pro bezpečnost a prevenci kriminality.

A o jaký typ vozu se jedná? Policisté dostali Mercedes Benz, typ Sprinter – 316 CDI KAWA pohon 4 na 4. Auto je vybaveno nezávislým teplovzdušným topením na naftu. Dále má k dispozici například sekundární klimatizační jednotku, elektrický generátor a elektrickou přípojku na 230 V. Dokonce se zde strážníci mohou vysprchovat.

 

Strážníci psovodi jsou mimo jiné členy takzvaného USAR týmu, který může zasahovat nejen na našem území, ale také při mezinárodních záchranných operacích.  A co je to USAR? Jedná se o zkratku Urban Search and Rescue, tedy vyhledávání a záchrana v obydlených oblastech.