Městská část Praha 12 je od úterního večera pouze modro-oranžová. Do opozice totiž míří politická strana Změna pro Prahu a zůstává pouze ANO a ČSSD. Oběma odvolaným členům rady odebrali na přelomu března a dubna ostatní radní jejich kompetence. Ve funkcích ale zůstali, z těch je mohou odvolat pouze zastupitelé. To se stalo kvůli problémům v koalici právě v úterý.

Děkuji kolegům za spolupráci a odcházím do opozice,“ řekl Boublík. Rovněž Rázková po hlasování poděkovala a řekla, že doufá v to, že ztráty pro Prahu 12 budou do budoucna co nejmenší.

Velká výstavba

Podle Rázkové stojí za rozpadem koalice a odvoláním mimo jiné jejich snaha zabránit zahušťování sídliště. Za rozkolem koalice byl nesouhlas Změny pro Prahu 12 s plánovaným zahušťováním sídliště investorem Fisolta. Pak jsou tu další bytové komplexy v sídlišti, kterým jsme důsledně bránili předchozí dva roky jako například ve Smotlachově, Vazovově nebo Vosádkově ulici, řekla.

Starosta Milan Maruštík (ANO) s tím ale nesouhlasí. To není pravda. Vypovězení koaliční smlouvy předcházelo neúspěšné jednání o rozpočtu, kdy jej ani nadvakrát Změna nepodpořila, řekl. Odvolání Rázkové a Boublíka podle něj následně bylo logickým krokem, který musel po rozpadu koalice následovat.

Rozhádaná radnice

Samotnému hlasování předcházela dlouhá diskuse, v níž se zastupitelé navzájem osočovali z nekompetentnosti, zneužívání radničních peněz nebo zaměstnávání černých duší. Na hádku koalice reagovala i opozice.

Zastupitelé za Změnu pro Prahu 12 se na jednání pokusili dvakrát prosadit hlasování o odvolání zmíněných třech radních. Nejdříve v diskusi o programu jednání zastupitelstva, podruhé při projednávání odvolání Rázkové s Boublíkem. Jejich návrh ale ani jednou nepodpořil dostatečný počet zastupitelů.

Starostou zůstává Maruštík, který loni v listopadu vystřídal v čele Prahy 12 právě Rázkovou. Podle koaliční smlouvy si měly strany místo starosty vyměnit v polovině volebního období.

Fotogalerie
8 fotografií

Jedním z palčivých témat, které řešila koalice, byla i plánovaná zástavba v okolí bývalého cukrovaru. Podívejte se, jak to na místě vypadá: