Historie vinice v Modřanech sahá do hluboké historie, první zmínky pocházejí už z 12. století. Místní viniční domek na rohu Modřanské a Chuchelské ulice se nachází na úpatí někdejší arcibiskupské vinice. Jde o jedinou dochovanou roubenou hospodářskou usedlost, vznikla roku 1801.

„K domku patřily také kravín, lisovna vína a řezárna, domek pro hlídače, studna a trojúhelníkový pozemek s višňovkou, který od vinice odřízla místní komunikace,“ prozradil někdejší rozsah modřanské vinice kronikář Prahy 12 Jaroslav Kňap.

Mráz všechno spálil

Ve 20. letech minulého století vinici odkoupil soukromý vlastník, který celé místo pečlivě revitalizoval. O to smutnější jsou události, které přišly jen několik let poté.

Roku 1929 totiž celou Evropu sevřela nejtužší zima 20. století. Od ledna až do začátku března také v Praze nepřetržitě mrzlo, jedinou výjimkou bylo pět dnů uprostřed prvního měsíce v roce. Metropole zažila celkem osm arktických dnů, během kterých teplota přes den nevystoupala přes -10 stupňů Celsia.

Modřanská vinice roku 1952
Autor: MČ Praha 12

Nejnižší teplota v Praze začátkem roku 1929 byla -27,1 stupně, rekordem tohoto roku i celé historie naší země je teplota -42,2 stupně Celsia, kterou naměřili v polovině února 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic.

Právě tato krutá zima si vybrala svou daň také na vinici v Modřanech. Ničivé mrazy spálily zdejší vegetaci, místo zůstalo ležet ladem a do další údržby se už příliš neinvestovalo. Na dlouhé desítky let tu prakticky ustal život.

Dlouhá éra úpadku

Po zbytek prvorepublikové éry, druhou světovou válku i téměř celý průběh totalitního režimu viniční domek v Modřanech chátral. Až roku 1987 se místo dočkalo alespoň částečné opravy. Po tomto zásahu se na 15 let stalo útočištěm modřanských rybářů. Na přelomu tisíciletí odborníci prohlásili, že viniční domek je v naprosto kritickém stavu a hrozí jeho zřícení.

Doba útlumu modřanské vinice, rok 1976
Autor: MČ Praha 12

První zásadní opravy v areálu vinice proběhly roku 2004. Až do roku 2006 byly na místě patrné ruiny hospodářského stavení a bývalého lisu, které byly pravděpodobně ještě starší než samotný viniční domek. Kvůli havarijnímu stavu došlo k vydání demoličního výměru těchto rozbořenin.

Na místě ve stejném roce působili památkáři. Díky jejich odborným průzkumům se odhalily další skutečnosti o někdejší podobě stavení vedle viničního domku. „Šlo o polootevřený přístřešek na pilířích ze západní strany. Objekt v areálu nejspíše vznikl v bezprostřední návaznosti na stavbu viničního domku, ale nebyl s ním nijak propojen,“ upřesnil kronikář Jaroslav Kňap.

Úspěšná rekonstrukce

Ještě roku 2006 vznikly plány na generální rekonstrukci celého areálu. Počítalo se v nich s opravou původní viniční usedlosti i vedlejších hospodářských budov, rekultivací zelených ploch s parkovou úpravou, drobnou architekturou a komunikacemi. Praha 12 získala od magistrátu na tyto práce patnáctimilionovou dotaci.

Finální podoba areálu viničního domku v Modřanech po rekonstrukci
Autor: MČ Praha 12

Rekonstrukce viničního domku a zbytku areálu postupně probíhala v letech 2007 až 2014, dalších 19 milionů korun šlo z rozpočtu městské části. V současnosti se v plně zrekonstruovaném domku konají společenské a kulturní akce nebo svatební obřady.

„Součástí stavby je i nově zbudovaná replika stodoly, kde je umístěno sociální a technické zázemí viničního domku. Později byla provedena i celková úprava spodní části areálu vinice – parkoviště, cest, altánku a sadu,“ uzavřel kronikář Prahy 12.

Podívejte se na vzhled viničního domku v různých obdobích 20. století:

Fotogalerie
12 fotografií

Jak vypadají vinice na Pálavě z výšky? Podívejte se na video z dronu:

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadají vinice z ptačí perspektivy? Podívejte se na video z dronu. David Malik, Matěj Šrám