Koncem loňského roku došlo k ukončení pohybu „segwayistů“ po Pražské památkové rezervaci (PPR). Prostory pražského historického centra se osadily zákazovými značkami, což umožňuje policistům udílet za jejich porušení pokuty.

Společnosti, které výlety turistů na segwayích zprostředkovávají, hledají v době zákazu jiné cesty k obživě. Segwaye se používat nepřestaly, turistické firmy je v současnosti využívají mimo zakázanou zónu. Typická dvoukolová vozítka v pražském centru pak nahrazují elektrokoloběžky.

Upravené trasy

„Na starých trasách, které vedou centrem, se nyní pohybujeme na elektrokoloběžkách. Ze zákona jsme chápáni jako jízdní kola, musíme se proto pohybovat na cyklostezkách nebo na silnicích, nesmíme na chodníky a do obytných zón. Trasy jsou upravené, abychom nevadili obyvatelům, a segwaye jsme odsunuli jinam, kde to zatím není zakázané,“ potvrdil redakci Blesk.cz situaci Jakub Jelínek ze společnosti, která turistické výlety zajišťuje.

Členové Asociace Segway ČR, která sdružuje provozovatele půjčoven a prodejců pojízdných výletních vozítek, už v minulosti za kámen úrazu označovali pouliční nabízeče, kteří na celé podnikání v této oblasti vrhají špatné světlo. Situace je stejná i v období současné změny a zahájení provozu pomocí koloběžek.

„České firmy pouliční prodej nikdy nedělaly, šlo o ruské firmy. České společnosti takové kroky nedělají, protože odporují tržnímu zákonu. V ten okamžik by měla přijít inspekce a udělit sankci průvodci nebo tomu, kdo rozprodává své služby mimo svůj kamenný obchod,“ uvedl Jakub Jelínek.

Koloběžek bude přibývat

S nastupující sezonou je možné očekávat, že místo segwayů budeme v pražském centru cestující na elektrických koloběžkách potkávat stále častěji. Pokud se však budou pohybovat po chodnících a mimo zákonem povolené komunikace, lze podle Jakuba Jelínka předpokládat, že jde o turisty, kteří si koloběžky půjčili na ulici a nejsou od některého ze členů asociace poučeni o tom, kde na nich smějí jezdit.

„Firmy hledají způsoby obživy, některé z nich rozšířily svou nabídku o půjčování elektrokoloběžek. Nejde o nic zásadního. Stejně tak, jako se půjčují jízdní kola, je možné půjčovat koloběžky. Jezdí se po cyklotrasách, nejde tedy o nic, co by bylo nutné zakazovat nebo omezovat,“ vyjádřil se pro redakci Blesk.cz výkonný výbor Asociace Segway ČR.

Žaloba se protahuje

Společnosti podaly na Prahu kvůli nesouhlasu se zákazem v únoru letošního roku žalobu. V této věci dosud žádný posun nenastal. Právník asociace podle jejího výkonného výboru kauzu poptával. Nedozvěděl se však žádné nové informace ani termín, kdy se žaloba dostane do další fáze.

„Situaci kolem řešení provozu segwayů se nikdo nechtěl věnovat. My jsme souhlasili s možnou regulací, najednou ale došlo k plošnému zákazu. Naše společnost má své distribuční sítě, spolupracujeme s hotely a informačními centry. Fungujeme klasicky dle zákona, provádíme turisty. Špatné jméno nám udělaly jiné firmy, které nejsou v asociaci,“ dodal Jakub Jelínek.

Segwaye se loni pohybovaly po centru Prahy i po zavedení zákazu. Chyběly totiž značky:

Video
Video se připravuje ...

Segwaye se v loňském roce dlouhou dobu pohybovaly po centru Prahy po zavedení zákazu, chybělo umístění značek. Martina Neckářová

Podívejte se na fotky lidí na segwayích i koloběžkách:

Fotogalerie
25 fotografií