Pokud by komise, která rozhoduje o tendru na opravu Šlechtovy restaurace, rozhodla, že námitky firmy Hochtief oprávněné jsou, pak by mohl být Pracom vyřazen a zakázka připadne druhému uchazeči v pořadí.

„Jak komise rozhodne, ale nelze předjímat. Složení komise nicméně bude obměněno, nebude o tendru jednat ve stejném složení,“ řekl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Pracom v soutěži nabídl nejnižší částku 101 milionů korun. Po započtení DPH by měla stavba vyjít na zhruba 122,8 milionu korun. Radní firmu jako vítěze schválili letos 14. února, nicméně společnost Hochtief vítěze tendru zpochybnila a podala proti jeho výběru námitky. Pracom údajně nepředložil všechna potřebná živnostenská oprávnění.

Pracom: Máme vše v pořádku

„Společnost doložila jako součást nabídky veškerá požadovaná živnostenská oprávnění. Nabídka naší společnosti je zcela kompletní, odpovídá požadavkům zadavatele, což sám zadavatel konstatoval a následně rozhodl a tak by tomu bylo i nadále, pokud bychom nebyli první, ale na druhém či dalším místě,“ uvedl jednatel společnosti Pracom Jan Munzar. Jde podle něj o kampaň neúspěšného uchazeče.

Firma Pracom by se při zrušení zakázky hodlala bránit i soudně, což by opravu protáhlo o dlouhé měsíce. Informace zveřejněné městem považuje za poškozování dobrého jména. „Jsme připraveni bránit se všemi dostupnými právními prostředky, v rovině správně-právní i trestní,“ dodal Munzar.

Co čeká Šlechtovku během oprav?

Šlechtova restaurace v někdejší Královské oboře v Bubenči nese jméno po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, dostavěna byla v polovině 19. století.

Při rekonstrukci by měla být kompletně předělána celá budova, uvnitř mají být obnoveny historické prvky, včetně stropní fresky Apollóna s Venuší nebo umělá krápníková jeskyně, v níž bývala plastika Poseidona.

Restaurace, která je kulturní památkou, dlouho chátrá a opravy město v minulosti už několikrát odložilo.

Podívejte se na současné i historické fotky Šlechtovky:

Fotogalerie
14 fotografií

Na aktuální stav Šlechtovy restaurace se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Utajené místo v Praze, které vypadá jako Zlatá ulička! A jak automat rozezná mince? Matěj Smlsal, David Vaníček

Naopak Státní operu už opravovat začali. Podívejte se na video ze symbolického zahájení rekonstrukce: