Čínský pavilon zvaný i Čínský mlýn, který stojí v Košířích v Praze 5 od roku 1822, chátral dlouhou dobu. Uvnitř se přitom v minulosti nacházely místnosti se zrcadly a lustry ze skleněných perel. Na střeše byl například nákladný měděný mandarín se zvonkohrou. Vše ale postupem let zničil čas a neochota vlastníků investovat do pavilonu velké částky peněz.

Původně byl vyzdoben pavilon sochami – například sochou Číňana s deštníkem, který se ve větru hýbal jako mlýn. V prvním patře stály další čtyři 1,5 metru vysoké postavy. Dnes tu najdete ale pouze ruiny.

Čínský pavilon by měl projít v blízké době proměnou.
Autor: Facebook Cibulka

Radnici městské části Praha 5 se ale konečně podařilo vyjednat s vlastníky podmínky, za kterých projde historický pavilón proměnou. „Nejenže jsme dostali do správy Čínský pavilon na dobu 20 let bez jakéhokoliv nájemného, ale zároveň se nám podařilo vyjednat finance na rekonstrukci od pražského magistrátu,“ říká radní Prahy 5 pro finance Jan Trojánek (ANO 2011).

Po rekonstrukci by měl mít v nejbližších letech multifunkční využití nejen pro turisty, ale hlavně by měl být součástí zeleně. Čínský pavilon by tak měl odstartovat rekonstrukci, která by se týkala celého zámečku a také vyhlídky.

Vyhlídkovou věž Cibulku v lesoparku v Košířích nechal postavit roku 1820 biskup Leopold Thun-Hohenstein. I na té se však před lety projevil špatný stav a prošla částečnou obměnou, ostatní objekty ale zůstaly téměř beze změny. Rekonstrukcí by měla projít také Poustevna.

Ta byla dříve atrakcí pro návštěvníky parku, ve které měli původní majitelé velké dřevěné sochy. Nikdo však dnes neví, jak vypadaly. Podle pověstí byla jedna stojící - ta udělovala poslední pomazání. Druhá byla naopak ležící a ukazovala na vstup do budovy. Zatím však není jisté, kdy i další objekty Cibulky projdou opravami, vše záleží na jednání radnice s vlastníky. 

Fotogalerie
4 fotografie