Dům vláčků v pražských Petřinách končí, informoval o tom web MHD86.cz. Důvodem uzavření jsou podle MHD86.cz finanční problémy, které trápí společnost, jež Dům vláčků provozuje, už několik měsíců. Lidé na facebookové skupině s názvem Modelová železnice H0 dokonce tvrdí, že firma neplatila za nájem ani platy zaměstnanců.

„Když se rok neplatí nájem majiteli objektu, většinou pak dorazí jednoho dne výpověď,“ uvedl na facebookové skupině Josef Kamiš. Další lidé se k diskuzi připojili a shodli se na tom, že příčinou uzavření Domu vláčků je i příliš drahé vstupné do objektu a špatné umístění daleko od centra metropole.

„Škoda to je, že končí, ale bylo to neekonomické už od začátku,“ dodal Michal Hrubý. „Chtěla jsem tam už dávno jít s rodinou, ale jak píšete, opravdu drahé “ dodala Martina Janovcová. Za vstup do Domu vláčků požadují 240 korun za dospělého člověka. I když tak Petřiny svými precizními modely podle lidí jednoznačně překonali podobné Království železnic na Smíchově, cenově se rodině návštěva vláčků rozhodně nevyplatí.

Za modely statisíce

Pokud máte ale našetřenou velikou sumu peněz, můžete si tyto modely odkoupit. Podle MHD86.cz je Dům vláčků nabídnul k prodeji. Ceny za jednotlivá kolejiště se pohybují v řádu statisíců.

Na ploše 1 500 m2 je vybudováno několik funkčních modelových kolejišť, mimo jiné 7 metrů dlouhý Negrelliho viadukt ve velikosti N, model Jindřichohradeckých místních drah ve velikosti H0e a rozkvetlé zahradní kolejiště.

Dům vláčků nabízí i dětský koutek či projekci filmů, občerstvení i interaktivní zábavu pro celou rodinu a všechny věkové kategorie. Součástí expozice je i muzeum železničních modelů, jediné svého druhu u nás i ve světě. 

Pokud si chcete připomenout své dětství a malé jezdící vláčky, které byly dřív součástí téměř každé domácnosti, můžete navštívit Dům vláčků v Petřinách ještě do konce února. Otevřeno má každý den, a to od 9 do 18 hodin.

Podívejte se, jak vláčky v Domě vláčků vypadají:

Fotogalerie
13 fotografií