Po několikaměsíčních neshodách mezi obyvateli Prahy 3 a radnicí se opět otevřelo farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad. Na první pohled zůstalo vše při starém. Stánky se zeleninou, uzeninami, pečivem, květinami a dalším zbožím. Je tomu ale opravdu tak?

Nepotvrdily se obavy některých politiků a aktivistů, že by stánkaři neměli o trhy zájem, když je bude organizovat městská část. Stejně tak rozhodně nedojde k poklesu kvality, protože jsme navázali spolupráci s celou řadou dosavadních farmářů a myslím, že přibudou i někteří noví, kteří spektrum zboží spíše obohatí a rozšíří,“ tvrdí ředitelka společnosti Správa zbytkového majetku, která trhy nyní provozuje, Dana Holzknechtová.

S jejím tvrzením však nesouhlasí petiční výbor, který bojoval za minulého provozovatele trhů Archetyp, ani někteří dlouholetí návštěvníci trhů.

Skupina farmářů rezignovala

Víme o zhruba deseti farmářích, kteří na Jiřák z důvodu etiky a morálky nechtějí. Někteří dokonce napsali už statusy na svoje facebookové profily, že bohužel morálka nedovolila, aby se tam s úsměvem postavili. Na jednu stranu to opravdu obdivujeme a klaníme se takým, na stranu druhou je nám to líto kvůli lidem. Ale věříme, že zákazníci si k farmářům najdou i jinou cestu,“ uvedla mluvčí petičního výboru Gabriela Slováčková.

Podle návštěvníků někteří dobří farmáři zůstali, ale někteří, ke kterým měli vztah, už na náměstí Jiřího z Poděbrad nepotkali. „Podle mě je tu teď moc uzenin a pečiva, chybí mi tu třeba více zelinářů či moji oblíbení vinaři. K nim jsem měla opravdu přátelský vztah, vždycky v létě mi tu nechávali u nich v lednici nákup v těch největších vedrech, abych se s tím nemusela tahat. Byli moc hodní a měli skvělé víno za dobrou cenu,“ řekla smutně důchodkyně Navrátilová, která trhy navštěvuje už léta.

Prodejce z Květin Bystrý zatím změnu provozovatele nepociťuje.
Autor: Michaela Lišková

Někteří farmáři ale na trzích i přes změnu provozovatele zůstali. „Zatím změnu nějak extra nepociťuji, jsme tu první den a městská část se chovala dobře a shovívavě. Nenastal prozatím žádný problém. Doufám jen, že to neskončí jako na Kubáni, kde jsem dříve taky prodával, a pak si provoz přivlastnila městská část. Na trzích se pak objevily třeba i banány a pomeranče, a to má jít o farmářské trhy,“ dodal s úsměvem farmář z Květinářství Bystrý.

Podle Pražanů patří mezi nejlepší stánky hlavně zelináři. „Zelenina a ovoce je tu opravdu kvalitní, mám ji vyzkoušenou za ta léta. Kupuji tu třeba bezkonkurenční květák. Skupina prodejců včetně některých zelinářů ale na trhy už nechce, a to kvůli novému provozovateli. Jsem z toho rozhořčená, že kvůli politice nemáme své oblíbené farmáře. Já jsem na trzích a jejich kvalitních potravinách naprosto závislá,“ uvedla seniorka.

Někteří si ale při návštěvě trhů změnu provozovatele ani nevšimli. „To jsem teda vůbec nevěděla, že je nakonec opravdu pořádá městská část. Sama jsem proti tomu podepsala petici, ale zatím mi většina stánků přijde stejná jako doposud. Mým nejoblíbenějším prodejcem je zelinářství, kam chodím pro kvalitní potraviny už hodně dlouho,“ sdělila Blesk.cz Olga, která si přišla pro pár brambor.

Podívejte se jak to na farmářských trzích na Jiřáku první den vypadalo:

Fotogalerie
13 fotografií