Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co čeká Prahu v roce 2017: Oprava orloje, Robbie Williams i zavření metra

/
  • Rok 2017 bude opět bohatý na události v Praze.
    4. ledna 2017 ● 07:40

    Do nového roku Praha vstupuje s mnoha plány a akcemi. Čeká ji mimo jiné množství rekonstrukcí a omezení. Na dokončení opravy čeká například Nuselský most, rekonstrukcí projde slavná Šlechtova restaurace a na sedm měsíců dělníci uzavřou stanici metra Jinonice. Z kulturních akcí bude vyčnívat koncert Depeche Mode nebo Robbieho Williamse. Milovníci sportu si zase nenechají ujít evropského mistrovství basketbalistek nebo turnaj Světové série v plážovém volejbalu. Podívejte se, na co se můžete v Praze těšit.

  • 1.

    Oprava Jinonic

    Hned první sobotu v roce dělníci uzavřou stanici metra Jinonice. Tu čeká celková rekonstrukce. Kvůli zatékání vody a dalším opravám má trvat až do začátku srpna, soupravy tudy budou do té doby jen projíždět. Lidé tak budou muset využívat náhradní autobusovou dopravu.

    Stanici metra Jinonice čeká rekonstrukce. Od 7. ledna tudy bude metro jen projíždět.
    Autor: Michaela Lišková

  • 2.

    Skalka a další stanice metra

    Některé stanice metra jsou však v podobném stavu jako Jinonice a dopravní podnik si uvědomuje, že opravy potřebují i ony. Letos zamýšlí rekonstruovat ještě stanice Skalka, Dejvická a Opatov. Žádnou z nich ale cestujícím nezavře.


    V budoucnu, tedy ne letos, plánuje dopravní podnik také rekonstrukci Palmovky, Muzea a Karlova náměstí.

    Voda v metru ve stanici Dejvická
    Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 3.

    Negrelliho viadukt

    Kdysi chlouba Prahy, nyní ostudná a „zaplivaná“ část Holešovic, kam se místní bojí chodit. Negrelliho viadukt by ale měl projít změnou za více jak miliardu korun. Magistrát předpokládá zahájení výstavby s cenou 1,3 miliardy korun v polovině roku 2017.


    Rekonstrukce Negrelliho viaduktu má trvat zhruba 2,5 roku s téměř dvouletým vyloučením provozu na celém mostě. Tím dojde i k omezení a úpravě provozu ze směru Kladno a Kralupy nad Vltavou. V prostoru stávající stanice Praha-Bubny se počítá se zřízením provizorního nástupiště s možností přestupu na městskou hromadnou dopravu.

    Negrelliho viadukt
    Autor: CTK

  • 4.

    Konec omezení na Nuselském mostě

    Již dlouhou dobu trápí Pražany rekonstrukce Nuselského mostu, která omezuje jízdu jednou z hlavních dopravních tepen směrem do centra i z centra města. Do poloviny roku by však měly veškeré práce skončit a tisícům řidičů by se mělo konečně ulevit. Pokud však bude tuhá zima nebo dojde ke komplikacím, práce mohou být ukončeny až na konci tohoto roku.

    Rekonstrukce Nuselského mostu
    Autor: TSK

  • 5.

    Buďánka

    Osada, o které v minulém roce mluvila téměř celá Praha. Buďánka je pozůstatkem dávné „městské“ vesnice. V posledních letech ale spíše připomínala poválečné ruiny. Po aktivním zapojení obyvatel do dialogu s městskou částí se osada, která má bohatou historii, dočkala konečně rekonstrukce. 

     

    Budovy osady se mění na obyvatelná místa, a památková zóna tak již není ostudou Prahy, jako tomu bylo v minulosti. Dokončeny již byly dvě budovy a v tomto roce by měly projít přestavbou i další objekty.

    Rekonstrukce osady Buďánka
    Autor: http://www.zachranmebudanka.cz/

  • 6.

    Staroměstská radnice a orloj

    Celkovou rekonstrukcí projde středověká věž Staroměstské radnice, ale také orloj a kaple. Ochoz věže, orloj a kapli nově nasvítí. Opraví také střechu a krovy.


    Spolu s tím dojde k několika statickým zásahům uvnitř i zvenku věže. Do opravy město investuje asi 50 milionů korun a hotovo by mělo být podle předpokladů do konce roku 2017.

    Staroměstský orloj je nejstarším funkčním orlojem na světě.
    Autor: Matěj Smlsal

  • 7.

    Výstaviště Holešovice

    Velké plány má magistrát i s přestavbou Výstaviště Holešovice. Prvními změnami by celý objekt měl projít již v tomto roce a pokračovat v dalších letech. Na tento rok je naplánována oprava vstupní brány Výstaviště a v areálu by dělníci měli mimo jiné vybudovat griloviště nebo takzvaný přírodní biotop.


    Oprava areálu se uskuteční ve třech fázích. Po první fázi bude následovat renovace Křižíkovy fontány a nakonec stavba repliky vyhořelého křídla Průmyslového paláce. Zatím není jisté, kdy přesně práce skončí.

    3128407:full:true:true

  • 8.

    Státní opera

    Státní operu v Praze opraví během tohoto a příštího roku firma Hochtief za 860 milionů korun. Budova Státní opery je zavřená už přes čtyři měsíce a kvůli zpoždění se zadáním zakázky se tak zpozdila rekonstrukce, která měla začít už koncem léta 2016.

    Státní opera
    Autor: Petr Novotný, Pavel Machan

  • 9.

    Šlechtova restaurace

    Oblíbenou „Šlechtovku“ čeká již v únoru začátek nové budoucnosti. Praha 7 předá stavbu zhotoviteli a poté bude záležet hlavně na počasí, kdy se začne s prací. Termín dokončení není přesně dán, ale podle předpokladů by mělo být hotovo na přelomu července a srpna 2018.


    Pokud však půjdou práce dobře, restaurace by mohla stihnout fungovat v omezeném režimu už v roce 2017. Po dokončení oprav se současní provozovatelé chtějí, i když jim byla kvůli rekonstrukci vypovězena smlouva, do Stromovky vrátit. 

    Pohled na dříve vyhlášenou Šlechtovu restauraci ve Stromovce
    Autor: Zuzana Kábelová

  • 10.

    Evropské mistrovství v basketbalu

    Po dvaadvaceti letech se evropský šampionát vrací do Česka. Ten bude hostit hlavní město od 16. do 25. června a o pořádání se podělí s Hradcem Králové. Český tým je ve skupině A spolu s Maďarskem, Ukrajinou a Španělskem, které obhajuje dva roky starý bronz. Závěrečné zápasy turnaje pak přivítá pražská O2 arena.

    České reprezentantky v basketbalu
    Autor: ČTK/AP

  • 11.

    Světová série ve volejbalu

    V polovině května roku 2017 se fanoušci plážového volejbalu v České republice mohou po dvou letech přijít podívat na prestižní turnaj Světové série. Ten se uskuteční na pražské Štvanici ve dnech 11. až 14. května 2017 a budou na něm startovat nejlepší mužské i ženské beachvolejbalové páry.

    Na hřišti na Horse Guard Parade se svádí líté souboje v plážovém volejbale. Ale došlo zde již i k žádosti o ruku.
    Autor: ČTK, EPA, Reuters

  • 12.

    Koncert Green Day

    Green Day se už v lednu po dlouhých sedmi letech vrátí do Prahy s novou deskou i starými hity. Tato americká kapela hraje hudbu na pomezí rocku a popu a vystoupí 22. ledna 2017 v pražské Tipsport Aréně. Jako předkapela během evropské části světového turné vystoupí The Interrupters.

    Green Day
    Autor: čtk

  • 13.

    Koncert Systém of a Down

    Milovníci tvrdší hudby si ale přijdou také na své. Do Prahy zavítá americká metalová kapela System of a Down, která vystoupí v O2 areně 12. června. Na koncertní pódia se několikaleté odmlce vrátili v roce 2011.


    Poprvé u nás  System of a Down vystoupili v roce 1998, kdy ještě tento kvartet v čele se Serjem Tankianem nebyl příliš známý. Poté debutovali eponymním albem (hudební album interpreta pojmenované pouze názvem této skupiny či jménem hudebníka – pozn. red.), které se vymykalo všem žánrům. Po něm následovalo v roce 2001 průlomové Toxicity. System of a Down si jím získali uznání kritiky a slavil celosvětový komerční úspěch. Celkově prodali po světě více jak 13 milionů alb.

    Koncert System of a Down
    Autor: Youtube (reprofoto)

  • 14.

    Koncert Depeche Mode

    Depeche Mode přijedou opět po delší době v květnu 2017 do České republiky v rámci světové Global Spirit Tour. „Jsme mimořádně hrdí na zvuk a energii alba Spirit a jsme rádi, že se vrátíme na turné, kde se o něj podělíme s našimi fanoušky po celém světě,“ řekl zpěvák Dave Gahan v Miláně, kde Depeche Mode plány na turné odhalili. Britská synthpopová legenda Depeche Mode se představí 24. května v pražském Edenu.

    Depeche Mode
    Autor: Profimedia.cz

  • 15.

    Koncert Robbieho Williamse

    Robbie Williams při svém evropském turné v roce 2017 navštíví vybraná města, mezi kterými nebude chybět ani Praha. Série 29 vystoupení v osmnácti zemích odstartuje 2. června 2017 na Etihad Stadium v Manchesteru. Jako speciální hosté jsou na všech koncertech potvrzeni legendární Erasure. V Praze můžete Robbieho vidět 19. srpna na letišti v Letňanech.

    Robbie Williams na koncertě v Miláně
    Autor: profimedia

  • 16.

    Galerie

    Fotogalerie
    74 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy