Praha konečně ví, jak bude hospodařit v příštím roce. Po dlouhých hodinách jednání a hádek schválila rozpočet na rok 2017. Ve výsledku půjde na výdaje 65,2 miliardy korun a příjmy by měly být přibližně 47,2 miliardy korun. Pro tento návrh hlasovalo 46 zastupitelů, osm bylo proti a šest se zdrželo.

Na investice by mělo podle návrhu rozpočtu mít město v příštím roce téměř 14 miliard korun, což je o 1,5 miliardy více než loni. Část z navrhované částky ale tvoří peníze, které město nestihlo letos utratit. Nejvíce peněz, 2,9 miliardy korun, půjde na stavbu nové části ústřední čistírny odpadních vod stavěné na Císařském ostrově.

Téměř beze změn

Od původního návrhu se schválený rozpočet téměř neliší. Jedinou významnou změnou je zvýšení příspěvku o 106 milionů korun pro Zdravotní záchrannou službu. Snížení částky 8,5 miliardy, která má jít na dluhy, nakonec neprošlo. Opozice navrhovala zaplatit pouze 7,2 miliardy. 500 milionů mělo jít do budování P+R parkovišť, dalších 500 milionů mělo jít na dostavbu Pražského okruhu a 300 milionů na výstavbu sportovišť. Vzhledem k tomu, že se 50 zastupitelů zdrželo hlasování, návrh neprošel.  

V rámci běžných výdajů by nejvíce peněz mělo jít na obnovu vozového parku dopravního podniku, a to 560 milionů. Na granty v sociální oblasti půjde 254 milionů korun a 100 milionů na odměny učitelů ve školách zřizovaných městem.

Příprava stavby metra D si vyžádá 800 milionů korun, 390 milionů bude stát výstavba kolektoru pod Hlávkovým mostem. Do Výstaviště v Praze 7 investuje město 237 milionů a 202 milionů do protipovodňové ochrany. Do rozpočtu na rok 2017 bude převedeno 3,3 miliardy Kč nevyčerpaných investic z letošního rozpočtu.

Schválený souhrnný rozpočet pro rok 2017 v částce 65,2 miliardy korun se týká oblastí: Rozvoj obce, městské infrastruktury, dopravy, školství, mládeže a sportu, zdravotní a sociální oblasti, kultury a cestovního ruchu, bezpečnosti, hospodářství, vnitřní správy a pokladní správy. 

Fotogalerie
23 fotografií