Měl to být den jako každý jiný. V listopadu roku 2009 se osmiletá Anežka vracela na Žižkově domů ze školy. Neměla to daleko. Velice toužila po samostatnosti. Její rodiče dlouho váhali, jestli ji nechají docházet do školy a ze školy v Lupáčově ulici samotnou.

Jedna taková cesta se bohužel změnila v nešťastnou tragédii. Při přecházení na přechodu pro chodce na křižovatce ulic Rokycanova a Prokopova malou dívku srazilo nákladní auto. Způsobilo jí smrtelná zranění.

Dnes stejně staré děti uctily památku tragicky zesnulé Anežky (8) v roce 2009.
Autor: Daniel Vitouš

„Nákladní auto vjíždělo do ulice do garáží, mělo zrovna také zelenou a řidič ji pravděpodobně neviděl,“ popisuje přímo na místě tragické události předsedkyně sdružení Pražské matky Jarmila Johnová.

Právě po neštěstí se s touto organizací spojil otec zesnulé Anežky. Jeho cílem se stalo navýšení bezpečnosti chodců na Praze 3, zejména bezbranných dětí. „Byla to pro něj jediná možnost, jak se mohl s tou strašnou událostí vyrovnat. Dohodli jsme se, že se společně pokusíme nebezpečnou křižovatku a další nebezpečná místa v Praze 3 upravit,“ popisuje Jarmila Johnová.

Zcela jiné místo

Křižovatka ulic Rokycanova a Prokopova je dnes konečně mnohem bezpečnější. Úprava dopravního systému tady skončila, dokončují se už pouze práce na pouličním mobiliáři. Přesto však trvalo dlouhých sedm let, než se ke změně podařilo zdárně dokráčet.

Díky změnám v systému zdejší křižovatky se už scénář tragické dopravní nehody nemůže opakovat. Ulice Rokycanova, přes kterou vede onen osudný přechod, se totiž stala jednosměrkou. Od Prokopovy ulice sem už žádné další auto neodbočí.

Místo, kde Anežka kráčela přes silnici, je dnes chodníkem.
Autor: Daniel Vitouš

„Dvojnásobně tady také došlo k zúžení silnice, naopak chodník byl vytažen do silnice. Řidič tak chodce vždy uvidí. Upravil se také přechod přes Prokopovu, kde je nyní dělící ostrůvek, který tu dříve nebyl. Křižovatka je zmenšená tím, že se zde také přitáhl chodník do vozovky, takže auta nemohou projet rychle do zatáčky, ale musejí objet oblouk,“ popisuje bezpečnostní změny Johnová.

Místo označily samotné děti

Po hrůzné události se Pražské matky rozhodly spolupracovat také s místní základní školou, kam Anežka docházela. Děti dostaly za úkol označit místa, kde se při pohybu v ulicích Prahy 3 cítí nebezpečně. Jednou z oblastí byla právě také křižovatka, kde malá dívka přišla o život.

Dnes stejně staré děti uctily památku tragicky zesnulé Anežky (8) v roce 2009.
Autor: Daniel Vitouš

„Děti v průzkumu tehdy označily více míst z Ondříčkovy ulice až do Jeseniovy. Od té doby už došlo na rekonstrukci celé křižovatky Táboritské a Ondříčkovy, silnice před Základní školou Lupáčova se vyvýšila tak, aby zde auta musela zpomalit, je tu také cyklostezka,“ popisuje Jarmila Johnová další bezpečnostní změny, ke kterým od neštěstí z listopadu roku 2009 došlo.

„Směrem do silnice se také vytáhly chodníky pod školou na křižovatce Rokycanovy a Lupáčovy, takže děti tu také mohou snáz přecházet. Došlo také k úpravě autobusové zastávky Rokycanova a dalších míst v Jeseniově ulici,“ pokračuje ve výčtu Johnová.

Změny zpomalil úřední šiml

Jednání s Městskou částí Praha 3 nebylo podle Pražských matek vždy jednoduché. Zejména nedlouho po smrti malé Anežky se často občané setkávali s negativním postojem místní radnice. „My se však nevzdali a je to hotové. Děti mají právo chodit po chodníku a přecházet ulici bezpečně a samostatně,“ popisuje přímo na místě tragické události Jarmila Johnová.

Křižovatka Rokycanovy a Prokopovy ulice je konečně bezpečnější.
Autor: Daniel Vitouš

Na obranu místního úřadu také předsedkyně sdružení uvádí, že za současného vedení se již s radnicí spolupracuje mnohem lépe než před lety.

„Musíme si pamatovat, že všichni musíme být ohleduplní. Musíme si být vědomi toho, že dopravní prostor lze upravit tak, aby v něm auta nemohla najet na chodce a způsobit mu vážnou újmu. Vzpomeňme si na Anežku a uvědomme si, že se musíme snažit všichni, aby se to už nikdy neopakovalo,“ uzavírá smutné téma Johnová.

Podívejte se, jak přišly památku Anežky uctít děti ze školy a jak se změnila nebezpečná křižovatka:

Fotogalerie
25 fotografií