„V minulých letech uložil zákon povinnost ohodnotit veškerý majetek České republiky, včetně kulturního dědictví tak, aby se ocitl v majetku. V rámci toho byla dána účetní hodnota, která samozřejmě není adekvátní historické nebo tržní,“ řekl serveru Lidovky. cz Martin Tomášek, náměstek generálního ředitele Národního památkového ústavu.

Některé památky si tak připsaly neuvěřitelné ceny. Například Prašná brána z roku 1475 má hodnotu jedné koruny. A není sama, v seznamu historických nemovitostí, které mají stejnou cenu, jsou desítky pražských památek jako Anežský klášter, kostel sv. Mikuláše apod. Dokonce ani Karlův most, který je jednou z dominant Prahy, neomračuje závratnou sumou. Bez soch vyjde na 117 milionů korun.

„Účetní hodnota se totiž vypočítává z pořizovací ceny a peněz, které byly do nemovitosti během let investovány,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Vít Hofman. U většiny historických památek ale není pořizovací cena známa, a tak se jejich hodnota vypočítává jen podle vložených investic. Může se tak stát, že památky, které nebyly opravovány, mají právě hodnotu jedné koruny.

Fotogalerie
7 fotografií