Hned vedle náměstí Bratří Synků sídlí malé lokální knihkupectví, které zná většina obyvatel Nuslí. Chodí sem už léta nakupovat či si jen popovídat s panem Vladimírem, který jim dokáže doporučit knihu jakoukoliv a pro kohokoliv.

Jenže poté, co před tři čtvrtě rokem začaly opravy tramvajových sítí mezi Spořilovem a Bohdalcem, panu Vladimírovi klesl počet kupujících, a tedy i tržba. Sotva mu vystačí na nájem.

V obavách, aby nezkrachovalo jedno z posledních tradičních knihkupectví v Praze, které má navíc milého a ochotného prodavače, se proto spojily tisíce lidí nejen z Prahy.

Lidé objednali mnoho knih

Vše odstartoval Jan Polák, který chodí s rodinou k panu Vladimírovi pravidelně nakupovat knížky nejen na Vánoce. Na svůj facebookový profil naspal příspěvek, aby knihkupectví pomohl.

Jestli chcete a můžete, pomozte prosím dobré věci/člověku. Pokud chcete koupit nějaké knížky, na teď, na Vánoce, jakkoli, dejte mi vědět. Koupím vám je u něj a přinesu do kanceláře, nebo zajistím předání. Vás to nebude stát nic navíc, maximálně trochu času. A jemu to pomůže. Nebo tam zajděte nakoupit sami,“ vyzval občany Polák.

Během pár dnů sdílely jeho příspěvek téměř čtyři tisíce lidí. A objednávky se panu Polákovi začaly hrnout.

„Nečekal jsem, jakou odezvu můj příspěvek způsobí. Moc Vám za to děkuji. Bohužel nejsem schopen zajistit distribuci v takovém rozsahu, mám jinou práci a rodinu. Dostávám desítky objednávek. Pokud vám tedy vaši objednávku nepotvrdím, prosím obraťte se nejlépe přímo na pana knihkupce Sekulu, Knihkupectví Enigma, Čestmírova 3,“ sdělil překvapeně na svém Facebooku Jan Polák.

Než přišla pomoc, bodlo knihkupce u srdce

Samotná iniciativa a pomoc od místních překvapila i knihkupce, který o internetové akci neměl žádné tušení. „Přišel za mnou pan Honza, který tu často nakupuje, a řekl mi, kolik lidí si najednou knížky chtělo objednat a kolik jich chce mé knihkupectví podpořit. Nemůžu tomu uvěřit,“ sdělil Blesk.cz pan Sekula.

Když jsem se ráno sprchoval, bodlo mě na hrudi. Nevím, jestli u srdce nebo na plicích, ale vzpomněl jsem si u toho na mé knihkupectví. Znáte takový ten pocit, kdy se člověk s někým telepaticky propojí,“ popsal knihkupec. A ten samý den ho navštívil pan Polák a sdělil mu, jakou obrovskou podporu od lidí má. „No byl jsem z toho dojatý,“ dodal.

Rad a doporučení pana Vladimíra si váží i sami nakupující. „Pan Sekula má opravdu přehled, byla jsem u něj teď v týdnu poprvé a doporučil mi pro dceru skvělou dětskou knihu. Další tři u něj mám objednané,“ řekla Kateřina Kaftanová, která pana Sekulu podpořila sdílením příspěvku na facebookové skupině Zažít Nusle jinak.

Podívejte se, jak knihkupectví v Nuslích vypadá:

Fotogalerie
7 fotografií