Vstupuje se do něj malými dvířky, které se nacházejí ve spodní části pod kalendářní deskou. Orlojník Petr Skála (70) sem vchází pravidelně každý pátek.

„Prací orlojníka je nejen opravovat poruchy, ale i dohled nad chodem orloje. Občas se stane, že se něco ulomí, praskne…,“ popsal Skála v pořadu Selfie z Prahy.

Funkci orlojníka vykonává sedm let. Za tu dobu pamatuje tři poruchy, které souvisely s apoštoly.

„Jednou se nezastavovali, takže chodili pořád kolem dokola asi dvě hodiny, než jsem přišel a zastavil je. Jindy se ulomila součást vzduchové brzdy, takže apoštolové chodili hrozně rychle, že to bylo úplně neuvěřitelné, jak tam lítali. A asi před čtyřmi měsíci se přestala otevírat okénka,“ vyjmenoval Skála.

Na to, jak to uvnitř orloje vypadá, se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá orloj zevnitř! A další problém zastávky na magistrále: Proč ji nesmí zprovoznit? Matěj Smlsal, David Vaníček

Skála má orloj neustále pod dohledem, a to díky webkameře, která na stavbu míří. „Třikrát si kliknu na mobilu a vidím, jestli orloj jde, nebo nejde. Případně mi volají z vrátnice, když se objeví nějaký problém,“ popisuje.

Orloj byl i na Novoměstské radnici

Zajímavé je, proč vůbec orloj nechali tehdy postavit. „Patrně staroměstští radní, konšelé a purkmistr chtěli vyjádřit svou obrovskou moc, myšleno moc města. Oni tenkrát, vedle císařské moci, ji totiž měli velkou. Chtěli se nějakým způsobem ukázat, tak si nechali od Mikuláše z Kadan postavit tento nádherný orloj,“ líčí Skála.

V průběhu let vznikly i další orloje, v 16. století například na Novoměstské radnici. Když z ní ale v josefínské době vytvořili věznici a radní se odstěhovali, tak zanikl.

Místo smrtky klapáček

Ne vždy ale vypadal Staroměstský orloj tak, jako dnes. Například apoštolové se tu objevili až v první polovině 18. století. „Ti opravdu nejsou původní. Vypadá to, že je sem dali při korunovaci Karla VI., ale nelze to nějak doložit,“ uvedl orlojník.

Ani smrtka v dnešní podobě se tu nenacházela. „Původně tu byl klapáček, což byla zřejmě taky smrtka, ale fungoval jinak. Klapal počet hodin,“ doplnil Skála.

Všechny díly pořadu Selfie z Prahy najdete ZDE!