Důchodci a rodiny s dětmi přišli v pondělí demonstrovat na Malostranské náměstí za své byty. Ty jim totiž chce vzít největší výrobce elektřiny v České republice ČEZ, který byty vlastní. Sešlo se několik desítek obyvatel pražského sídliště Písnice a ulice Bělocerkevské, kde plánuje ČEZ byty dál rozprodat.

Bydlím s rodinou v Písnici už 30 let. Nejhorší na tom je, že ČEZ nás už jednou donutil ke koupi. Museli jsme založit družstva, kvůli tomu, že byty prý nebude prodávat po jednom. Tak jsme ho založili, cpali do něho peníze,“ vysvětlila účastnice demonstrace Magdalena Vlková, která v Písnici bydlí. Lidé ze sídliště, aby sehnali peníze, začali narychlo a nevýhodně prodávat své chaty a auta.

Lidé prodali chaty a auta, aby si mohli koupit byt

„ČEZ nám všem slíbil, že pokud do tří měsíců od podpisu smlouvy složíme peníze, budeme mít 10% slevu z celkové ceny bytu. Když jsme všechno udělali, jak chtěli, odmlčeli se a po třech měsících nám sdělili, že z prodeje sešlo, aniž by vysvětlili proč,“ uvedla dále Magdalena.

Paní Magdalena Vlková přišla bojovat za svůj byt i s transparentem.
Autor: Michaela Lišková

Firma ČEZ chce byty v Písnici prodat jako celek, proto vyhlásila veřejnou soutěž. Kdo zaplatí více, byty pak dostane. Neohlíží se ale na dosavadní majitele a obyvatele, kteří v bytech jako bývalí podnikoví zaměstnanci žijí celý život. „Náš byt jsme začali renovovat 20. června a 27. jsme našli ve schránce lístek, že byty bude kupovat nový vlastník. To už jsme v tom měli 50 000 korun. Je to hrozná lumpárna a doufám, že jim to neprojde,“ uzavřela Magdalena Vlková.

Za všechny demonstranty promluvil mluvčí sdružení Moje Písnice Ondřej Václavík. „Dokud budeme ČEZ a politiky štvát, je to dobře. Proto musíme dál pořádat demonstrace a dál křičet v zimě pod jejich okny. Jen pokud je budeme štvát, tak máme šanci vyhrát. Dokud byty nezmění majitele, můžeme bojovat,“ vyzýval obyvatele Písnice a Vršovic Václavík.

Podpora od „sousedů“

Lid bojující za své domovy přišel podpořit i starosta městské části Praha-Libuš Jiří Koubek. Promluvil i Václav Kucharský, který zažil podobnou situaci v severočeském městě Kadaň.

„My jsme na tom byli ještě hůř než vy a taky jsme to dokázali. Situace byla úplně stejná. ČEZ nám chtěl prodat střechu nad hlavou, ale nakonec vše dobře dopadlo. Nesmíte to vzdát, i kdyby se vás tu scházelo pět, jde vám přece o rodiny a vaše byty, otravujte poslance a vládu, pište jim e-maily, aby vám pomohli,“ motivoval demonstranty Kucharský. Publikum naštvaných občanů ho ocenilo bouřlivým potleskem a skandováním.

Obyvatelé sídliště Písnice a ulice Bělocerkevské ve Vršovicích demonstrovali proti ČEZ, který jim chce rozprodat byty.
Autor: Michaela Lišková

Skupina ČEZ chce prodat 739 bytů na sídlišti v Písnici včetně 74 tisíc metrů čtverečních pozemků okolo domů a dalších 31 bytů v domě ve Vršovicích. Hodlá byty prodat jako celek tomu, kdo ve veřejné soutěži nabídne nejvíc peněz.

ČEZ na mizerný stav bytů ani nikdy nepřispěl

ČEZ se ohrazuje tím, že musí být dobrý hospodář, a proto nám byty neprodá za levnější cenu, přestože jsme bývalí podnikoví zaměstnanci a v bytě bydlíme celý život. Dokonce nám ani nikdy na mizerný stav bytu nepřispěl, a tak jsme do něj narvali všichni spoustu peněz. Jelikož většina lidí z Písnice je v důchodu, nemá na to, aby byt koupila za plnou cenu,“ oznámil na demonstraci mluvčí Václavík.

My bydlíme na Písnici 30 let. Dcera v bytě vyrostla, prožila v něm celé dětství. Je to zoufalé situace, byty nám dříve v roce 2003 nabídli, abychom si je koupili. Když jsme souhlasili a podepsali smlouvy, tak ČEZ odstoupil, protože jim někdo za ně nabídl víc,“ řekla pro Blesk.cz Ivana Kašparová. S rodinou se začali se skupinou ČEZ dokonce soudit.

„Bohužel jsme všechny soudy prohráli, pak bylo dlouho ticho po pěšině. Až teď o prázdninách nám přišel do schránky dopis, koncem června, kdy všichni odjíždějí na dovolené, který nám oznámil, že celý komplex i s náměstíčkem se prodává ve výběrovém řízení. Nikdo se s námi o tom nebavil,“ sdělila rozčíleně paní Ivana.

Podle demonstrantů se jedná o lákavou lokalitu, jelikož zde bude v budoucnu postavena stanice metra D. „Tenkrát nám byty během privatizace ČEZ dal jako svým zaměstnancům. Teď najednou po nás chtějí, abychom si byt koupili třeba za dva, pět milionů. A to byty nejsou ani v dobrém stavu, jelikož mají špatné zateplení a zastaralé, hliníkové rozvody elektřiny. Protože už jsme v důchodu, tak si byt za takovou cenu koupit nemůžeme,“ uzavřela obyvatelka Písnice Ivana.

Podívejte se, jak to na demonstraci vypadalo:

Video
Video se připravuje ...

Na demonstraci na Malostranském náměstí přišli především důchodci a rodiny s dětmi. Michaela Lišková