Dlouhých pět dní bez pitné vody z vodovodu. Přesně na to se připravovali obyvatelé pražských čtvrtí Klánovice, Újezd nad Lesy, Běchovice, Koloděje, Dolní Počernice a Hostavice. Mnoho lidí situaci vyřešilo tak, že odjeli z města pryč.

Co by také dělali doma, když tak dlouho nepoteče voda? Ti, kteří z různých důvodů odjet nemohli, se museli na situaci připravit a předzásobit. Mnozí ale byli překvapeni, když zjistili, že voda z jejich kohoutku stále teče.

Rozsáhlá výluka zasáhla také místní restaurace, některé z nich přerušily provoz.
Autor: Martin Přibyl

„Nevím, jak je to možné, ale u nás to ještě vypnuté není. Vedle v Újezdě už ale voda zase neteče. Jsem samozřejmě ráda, že my zatím netrpíme,“ řekla Blesku paní Anna Kadlecová z Běchovic.

Stejnou situaci hlásili i na klánovickém koupališti, kde v pátek nemuseli využívat vodu ze zásob. „Sice jsme se vodou důkladně předzásobili, zatím ale používáme tu z vodovodu,“ řekla Blesku zaměstnankyně koupaliště Kamila Halečková.

Pražská vodohospodářská společnost však v těchto dnech na vodovodu v oblasti provádí opravné a udržovací práce. Není tedy možné, že voda obyvatelům dotčených čtvrtí sice teče, není ale pitná?

V ulicích na východním okraji Prahy postávají cisterny s pitnou vodou.
Autor: Martin Přibyl

„Vodu, která teče z kohoutků v oblastech postižených výlukou, lze bez obav používat jako pitnou. Výluka od čtvrtečního rána probíhá, jak jsme avizovali. Provedli jsme různá opatření na síti, například jsme různě přesměrovali tok vody. Díky tomu můžeme zásobovat vodou i tyto oblasti,“ říká mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Proč tedy firma avizovala tak rozsáhlou odstávku?

„Nebyli jsme si jisti, že způsob, kterým v současné době dostáváme vodu do oblastí postižených výlukou, bude fungovat. Dodávky vody v těchto oblastech jsme tedy nemohli na 100 % zaručit,“ vysvětlil Mrázek.

Lidé na východě Prahy si chodí pro pitnou vodu v sáčcích.
Autor: Martin Přibyl

Ne všichni obyvatelé ale měli takové štěstí jako ti z Klánovic. „Mně voda neteče a není to nic příjemného. Musel jsem si napustit plnou vanu a asi dvacet kanystrů. Odjet jsem nemohl, protože mám doma králíky, slepice a psy, kdo by se o ně postaral?“ postěžoval si pan Pavla z Újezdu nad Lesy.

My máme studnu a na odstávky jsme ready! Voda z vodovodu nám sice neteče, ale naštěstí nás to moc nezasáhlo,“ oddychla si Pavla Stichová, která šla s dcerou nakupovat do místního supermarketu.

Cisternu s vodou si na vlastní náklady pořídili provozovatelé újezdských lahůdek. „Koupili jsme si ji, máme na to certifikát, ale voda nám zatím teče, takže jsme ji vůbec nepoužili,“ popsala Blesku vedoucí prodejny Tereza Klausová. „Z vodáren sice nějaké cisterny zajišťují, ale nemohli jsme se na to spolehnout. Nejdražší byla vlastně doprava, stálo nás to necelých sedm tisíc,“ dodala Klausová

Jak je tedy možné, že někde voda teče a někde ne? „Může se stát, že v některých lokalitách voda někdy nepoteče nebo bude mít nižší tlak či se třeba nedostane do vyšších pater domů. Proto jsou v ulicích rozmístěné cisterny včetně sáčků s balenou vodou,“ vysvětlil mluvčí PVK Mrázek.

Prohlédněte si, jak se lidé na východě Prahy s odstávkou vody vypořádávají:

Fotogalerie
9 fotografií