Odhadovaná částka za rekonstrukci tržnice dosahuje 250 milionů korun. Město se rozhodlo pro formu koncesionářské smlouvy, ve které se koncesionář zaváže provést na vlastní náklady rekonstrukci a obnovu tržnice podle plánů města. Zabezpečit by měl ale i provoz trhů.

„Rozhodně si ve smlouvě pohlídáme, aby se z tržnice nestala herna nebo zastavárna, aby se tu neprodávaly cetky a pochybné suvenýry, oblečení a další nesmysly. Bude to klasická tržnice se zeleninou, ovocem a dalšími potravinami. Jsem moc rád, že historické centrum města získá opět svoji duši,“ uvedl radní pro správu městského majetku Karel Grabein Procházka.

„Stala se z ní mrtvá zóna“

Staroměstskou tržnici, která se nachází mezi ulicemi 28. října a Rytířská, zdevastovala v minulosti socialistická vestavba. Budova tak přestala plnit svůj účel, který měla od konce 19. století. Ve své době přitom patřila mezi nejskvostnější tržnice v Praze.

Prodavačky měly stánky označené svými jmény.
Autor: ČTK

„Tržnice byla jednou z nejmodernějších v Evropě. Její konstrukce ze zdobných litinových sloupů je technickým i estetickým unikátem. Třeba litinové sloupy jsou duté a sloužily jako ventilace do sklepních prostor, kde byly sklady a chladírny. Jedinečné bylo i osvětlení obloukovými lampami Františka Křižíka. Tržnici zdobí malované lunety s motivy pražských trhů a znaky českých měst. Všude na světě by patřila ke klenotům a chloubám města. V Praze se z ní stala mrtvá zóna,“ uvedl radní Procházka.

Místo citlivé obnovy staleté tržnice totiž tehdejší vedení města rozhodlo, že do vznosných prostor vestaví ještě jednu budovu, která připomíná spíše sádrokartonovou krabici. Dnes v ní sídlí samoobsluha, asijské bistro a několik obchodů.

Budova připomíná spíše ušmudlaný kout než pompézní neorenesanční stavbu. Tržnici naši předchůdci zabili a nikdo dosud nenašel odvahu tu hrůzu napravit,“ uvádí Procházka.

Nově by tu měly stát stánky a tržnice se stane znovu tržnicí.

Podívejte se, jak vypadala tržnice tehdy, jak dnes a jak má vypadat v budoucnu:

Fotogalerie
18 fotografií