Hnízdní budka, ve které aktuálně sokolí rodina žije, byla na komín malešické spalovny instalována před dvěma lety, přičemž monitoring i instalaci budky podpořil Magistrát hlavního města Prahy. „Jsme velmi rádi, že jsme v této části Prahy mohli hnízdní budku osadit právě v areálu ZEVO. Místní pár zde díky dostatku potravy velmi prosperuje a každoročně úspěšně vyvádí 3–4 mláďata, což je u sokolů maximální počet,“ řekl zástupce České ornitologické společnosti Dušan Rak. Zdejším sokolům se tak na komíně velmi daří, o čemž svědčí i počty mláďat. V roce 2014 to byla čtyři mláďata a o rok později potom tři.

Na komíně ZEVO Malešice se vylíhla 4 mláďata ohroženého sokola stěhovavého.
Autor: Archív: PSAS

Ornitologům se tak potvrdil předpoklad, že ZEVO Malešice je pro rodinku vhodnou lokalitou. Sokolí rodina žije na druhém ochozu komína ve výšce 100 metrů a nikdo ji tak zde neruší. Ani na nedostatek potravy si nemůže stěžovat. „Těší nás, že již potřetí sokolí pár u nás úspěšně vyvádí mladé a že přispíváme k záchraně ohroženého druhu. Sokolí rodina nám také pomáhá přirozenou cestou redukovat velké množství holubů v areálu, kteří svojí přítomností znečišťují zpevněné plochy, vozovky, vozidla, budovy i důležité části technologie ZEVO,“ řekl tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Areál malešické spalovny je jedním ze dvou míst na území Prahy, kde se podařilo kritickému druhu sokola zahnízdit. Kromě Malešic hnízdí dravci ještě v pražské Michli. Pražští ornitologové budky instalovali i na dalších místech Prahy, a to v nemocnici Motol nebo teplárně Holešovice. „I na dalších dvou lokalitách v Praze, kde jsme v předchozích letech instalovali hnízdní budky, pozorujeme přítomnost a zájem nedospělých sokolů o nabídnutá hnízdiště. Věříme, že se tedy můžeme v budoucnu těšit na úspěšné zahnízdění i na dalších místech,“ dodává Rak.

Na komíně ZEVO Malešice se vylíhla 4 mláďata ohroženého sokola stěhovavého.
Autor: Archív: PSAS

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem dravce, který před několika desetiletími téměř v celé Evropě vyhynul. Každý hnízdící pár je proto považovaný za velký úspěch, který zvyšuje naději přežití tohoto druhu v přírodě.