Vyhláška mimo jiné zakazuje používat hlasité hudební nástroje. A to je podle umělců první problém. „Podle vyhlášky se nemají používat nástroje, které vydávají vysoké tóny. Vysoké tóny ale může vydávat jakýkoliv nástroj,“ kritizuje Zíta.

Jako nesmysl označuje i pravidlo, že žesťové a jiné hlasité nástroje, například saxofony, lze používat výhradně s dusítkem. „Což například v případě saxofonu je úplný nesmysl, protože dusítko se používá třeba jen při cvičení a de facto má velký dopad na to, jakou má saxofon barvu. Vlastně ho vůbec nijak neztišuje,“ říká.

Novinkou je také to, že vystupovat s nástroji je v hodinách s lichou číslovkou možné jen na levém břehu Vltavy a se sudou číslovkou na pravém.

„To spíš způsobí to, že lidé, kteří hráli různě po městě, se budou koncentrovat na místech, kdo to ještě jde. Takže naopak tam budou vznikat další problémy. A také je tam trošku problém s formulací: Ve vyhlášce je napsáno, že má jít o hodiny, které jsou označeny lichou číslovkou. Hodiny s lichou číslovkou jsou ale i hodiny 11, 12, 13, 14, 15, 16. V těch všech je lichá číslovka,“ upozorňuje Zíta.

Buskeři chystají protest ve formě alegorického průvodu. Sejdou se v pátek 5. února v 15:30 pod koněm na Václavském náměstí a vyrazí na Staroměstské. „Myšlenkou je od 16:30 až do 21:30 pořádně obsadit Staromák buskingem, a vytvořit tak příjemnou atmosféru jak pro buskery, tak pro diváky,“ píší organizátoři v pozvánce na Facebooku.

Na reportáž o buskingu se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Dále uvidíte místa v Praze, kde se zastavil čas:

Video
Video se připravuje ...

To je hrůza: Tady se v Praze zastavil čas! A nová tramvaj má plno chyb! Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček