Příchod britské hračkářské firmy do české metropole ve středu stvrdili svým podpisem ředitel Hamleys Gudjon Reynisson, zástupce společnosti Inexad a investorských firem Lordship a Immofinanz.

"Pražský obchod má sloužit jako 'výkladní skříň' pro celou střední a východní Evropu. Obchody v těch dalších zemích by měly být také velké, ale nikoli tak jako ten pražský," uvedl Čmelík. Další menší prodejny zvažuje firma i v Česku.

Sortiment pražského obchodu by měl být z 85 procent stejný jako v obchodním domě v Londýně. Hračky prodávané pod značkou Hamleys mají tvořit 30 až 40 procent nabídky, výrobky českých dodavatelů asi deset procent. Další část sortimentu budou mezinárodní značky jako Lego či Mattel. Ceny hraček by měly být podle Čmelíka podobné jako v Británii.

Prodejní plocha pražského obchodu bude 6130 metrů čtverečních. Hlavní obchodní dům značky v Londýně má 4500 metrů čtverečních ploch v sedmi poschodích, kde nabízí 50 tisíc hraček. V Praze bude prodejna nejstarší hračkářské společnosti světa ve zrekonstruované obchodní a administrativní budově bývalé banky na rohu ulic Na Příkopě a Panská.

"Šest tisíc metrů čtverečních je moc na to, aby se jednalo o pouhé hračkářství. My se snažíme vytvářet prostředí pro zážitky pro celou rodinu a já vám slibuji, že se bude jednat o nejlepší obchod s hračkami v celé střední Evropě," řekl při podpisu smlouvy Reynisson.

Celkem společnost plánuje otevřít do pěti let v Česku, Rakousku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku 15 hračkářství této značky.

Hamleys existuje od roku 1760

Londýnský obchod ročně navštíví několik milionů návštěvníků a patří k atrakcím města. Hračkářství Hamleys, pojmenované po svém londýnském zakladateli Williamu Hamleym, funguje od roku 1760. Podle firmy se proto může pyšnit titulem nejstaršího hračkářství na světě. Hamleys je mimo jiné oficiálním dodavatelem hraček pro britskou královskou rodinu. Celkem má 46 obchodů mimo Británii.

V Česku patří mezi velké prodejce hraček např. hračkářství Bambule, Dráčik, Sparkys, Pompo, HM Studio a další.