Putovní výstava objíždí celé Česko už několik let. Žižkov je 84. místem, kde si ji můžou lidé prohlédnout. Na 28 panelech se návštěvníci seznámí s největšími továrnami na smrt i s upozorněním na hrozbu dnešního neonacismu.

Myslíme si, že prevence je vhodným opatřením před těmito jevy, a proto je nutné si stále připomínat, co nacismus znamenal a kam až může takováto extrémní ideologie vést,“ řekla tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Skrze fotografie a krátké popisky se můžete vžít do osudů vězňů z českých zemí po roce 1939, jednotlivců i celých etnických skupin, které byly pronásledované a vězněné pro své politické smýšlení i náboženské přesvědčení. 

Testy na dvojčatech

Potom jsme šli za ty ostnaté dráty, do bloku pro dvojčata… Byla tam dvojčata z celého světa, asi čtyřicet dvojic… Mengele si je vybíral na pokusy. Chtěl, aby každá německá matka měla víc než jedno dítě, tak zkoumal… Brali nám často krev ze žil na ruce nebo z krku,“ můžete si přečíst na jednom z panelů vzpomínku Josefa Fišery.

Video
Video se připravuje ...

Prohlédněte si výstavu Místa utrpení, smrti a hrdinství Eva Fornálová

Součástí výstavy jsou i kresby Alfreda Kantora, který prošel Terezínem, následně jej poslali do Osvětimi a nakonec až do tábora Schwarzheide. V závěru války přežil i pochod smrti. „Na jedné palandě spalo třicet vězňů,“ popisuje jednotlivé obrázky Kantor.

Nejen židé

Dozvíte se tady například, že v Osvětimi vznikl i takzvaný cikánský tábor. Vězni měli na sobě černý trojúhelník, který je označoval za asociály a před vytetovaným číslem na ruce měli písmeno „z“. Z českých zemí bylo během jednoho roka deportováno 4 500 romů včetně žen a dětí. Domů se jich vrátilo jen 583.

Výstava však upozorňuje i na to, že vojenská porážka nacismu neznamenala zánik nacistických idejí, ke kterým se dnes hlásí zejména mladší extrémisté. Právě i to je důvod, proč výstava ukazuje hrůzy holokaustu celému Česku. 

Kdy: do 31. ledna, pondělí a středa od 8 do 18 hodin, úterý a čtvrtek od 8 do 16 hodin, pátek od 8 do 14 hodin
Kde: Galerie pod radnicí, Praha 3
Vstupné: žádné

Fotogalerie
29 fotografií