Vše začalo díky Lenčině chuti pomáhat. Před šesti lety vezla oblečení do Armády spásy. „Ptala jsem se tehdy, zda by neocenili ještě něco jiného, třeba nějaké jídlo. A oni mi řekli, že by ocenili vánoční cukroví i po Vánocích, kdy ho spoustu lidí vyhazuje,“ rozpovídala se Lenka, jak se rozhodla lidem bez domova dopřát vánoční atmosféru skrz cukroví.

„Může to být věc, která jim připomene dětství a období, kdy byli s rodinou. A možná je to nakopne začít řešit svou situaci, aby mohli opět zažít Vánoce s blízkými,“ vysvětlovala Lenka, proč s Františkou pořádají tohle vánoční pečení zas. Letos k tomu navíc připojily i darování dárků.

Video
Video se připravuje ...

Praha pekla pro lidi bez domova. Eva Fornálová

Organizátorky většinou nevěděly, co lidé darovali, protože vše už bylo předem zabalené. Jediná podmínka u dárků byla označit, které jsou pro ženy a které pro muže. Na přáníčkách darů se kromě hezké zprávy objevoval nakreslený stromek nebo srdíčko, podle kterých pak Lenka s Františkou vše roztřídily.

Napečené cukroví od dobrovolníků pak celý víkend rozdělovaly s kamarády do menších krabiček, aby obdarovaní dostali od každého kousku něco. „Máme velkou radost, že se do pečení vrhla i hotelová škola, že pekly maminky s dětmi. Moc nás těší, kolik lidí mělo chuť se zapojit,“ řekla Františka, která v sobotu pobíhala sem a tam a odškrtávala rozpisy, aby se na něco během velkého shonu nezapomnělo. 

Fotogalerie
38 fotografií