Vernisáž Uličnicíci odstartovala v sobotu v osm hodin večer slavnostním přípitkem. „Myšlenka se zrodila u Jirky Friedricha, který je součástí naší komunity a viděl to jako úspěšný příklad v zahraničí,“ prozradila Eva Dudová z Přestupní Stanice.

V neziskovém projektu Přestupní stanice, který zaměstnává lidi bez domova, nyní objevíte deset obrazů od pěti tvůrců. Jedním z nich je i proslulý průvodce Pragulicu, o kterém točila Helena Třeštíková, Karim. Ten se ale na vernisáž kvůli pracovním povinnostem nedostavil.
Video
Video se připravuje ...

Úvodní slovo Evy Dudové z vernisáže Uličníci Eva Fornálová

Nelehký život

Potkat se tady mohli návštěvníci s jinými tvůrci, například s bezdomovkyní Jinkou (47). Ta si zažila velmi nelehké dětství. Nejprve ji matka týrala, později ji matky partner začal zneužívat. V 21 letech se vdala a přivedla na svět dvě děti.

Tehdy s manželem žili v bytě s babičkou. Vše skončilo rozepřemi, napadením staré paní a následným rozvodem. Jinka pak na vše byla úplně sama. „Snažila jsem se být silná máma, ale po včerech jsem plakala do polštáře,“ vzpomínala a vysvětlovala, jak si všechna traumata z dětství začala řešit až v pozdějším věku.

Přestože jste vernisáž nezažili, příběhy všech vystavujících si můžete přečíst u jejich obrazů. Výstava se ale nekoná jen tak. Jedná se o benefiční výstavu. Všechny obrazy jsou totiž na prodej. 20. listopadu půjdou do dražby na portálu Aukro, kde si je budete moci koupit. Polovinou výtěžku přispějete autorovi díla a polovinou na plat prodejce bez domova v Přestupní stanici.

Fotogalerie
21 fotografií