Kino Ponrepo v Bartolomějské ulici uvede komedie Tajemství hradu v Karpatech nebo Adéla ještě nevečeřela, které podle Brdečkova scénáře natočil Oldřich Lipský. V neděli večer bude cyklus zahajovat nestárnoucí komedie téhož režiséra Limonádový Joe aneb koňská opera, která vznikla na motivy Brdečkova románu, divadelní hry a posléze i filmového scénáře.

Dojde i na méně známá díla

Koncem listopadu bude uvedeno historické protiválečné filmové drama Ztracenci, natočené režisérem Milošem Makovcem podle Brdečkovy adaptace stejnojmenné povídky Aloise Jiráska. V prosinci na celovečerní produkci naváže Brdečkova krátkometrážní tvorba od roku 1943.

„Těžko říci, co by můj otec dělal, kdyby se narodil jako já o čtyřicet let později. Bezpochyby by pořád miloval film a i dnes by si dělal starosti, že film je na sestupu a jeho fanoušků ubývá. Zcela jistě by neudělal své animované filmy tak, jak je tehdy dělat mohl, a hrané filmy, které by napsal, by byly jiné,“ komentovala přehlídku jeho dcera, filmová publicistka a kritička Tereza Brdečková. Podle ní dílo jejího otce představuje paradox: vznikalo v nesvobodné době, ale možná právě proto z něho radost a svoboda září víc než ve filmech, které se točí dnes. „V jistém smyslu měl velké štěstí, kterého si často byl vědom, třebaže ho nepřízeň doby nakonec předčasně utrápila,“ dodala Brdečková.

Velikán českého filmu

Jiří Brdečka se narodil 24. prosince 1917. Od 40. let se pohyboval ve filmovém prostředí. Tehdy také vznikala jeho legendární postava Limonádového Joea, která autorovi po zfilmování roku 1964 přinesla nesmrtelnou slávu. I když také režíroval, proslavil se především jako scénárista a je podepsán pod mnoha oblíbenými filmy, jako je Císařův pekař a pekařův císař (1951), Byl jednou jeden král (1954) nebo Princ a Večernice (1978). Zemřel v roce 1982 během prací na další rozdělané pohádce Tři veteráni (1983), kterou po něm převzal Zdeněk Svěrák.