Vietnamské děti se v Česku mnohdy cítí vyčleněně. Důvodem je rozdílná víra, která znamená i jiné tradice. Namísto Vánoc Vietnamci oslavují Nový rok. Hory dárků se ale děti nedočkají.

Do některých vietnamských rodin v Česku ovšem proniká i vliv naší kultury. „Dětem je mnohdy ve škole líto, když se ostatní chlubí, co dostaly od Ježíška. A tak nakonec rodiče kvůli nim Vánoce slaví,“ vysvětloval průvodce Minh ze Sapatrip.cz.

Zatímco Češi se ve velkém připravují na Vánoce, Vietnamci mají podobný shon právě před Novým rokem. „Vaří se jídlo, uklízí, chodí se na hřbitov, splácí se dluhy,“ prozradil Minh. Právě placení dluhů je tradičním zvykem, aby se nepřenášely do nadcházejícího roku.

Takto vypadá tradiční stromek, na který se věší obálky.
Autor: Eva Fornálová

Oslavy probíhají u nejstaršího z rodiny. Na Nový rok je dům silně provoněn tyčinkami. Stejně jako Češi, i Vietnamci mají vánoční stromek. Ovšem ne jehličnan. „Typická je rozkvetlá broskvoň, růžová či žlutá anebo citrusy,“ prozradil průvodce.

Vietnamská tabule

Dalším zvykem jsou obětiny, které se pokládají na oltář. „Dává se pět různých druhů ovoce, ty představují pět živlů. Na večerní tabuli objevíte tradiční rýžový koláč, který se vaří i deset hodin. Je plněný tučným vepřovým masem a následně se zabaluje do velkých listů. Nechybí ani vietnamská dušená šunka, závitky či kandované ovoce,“ uvedl Minh.

Dárky pod stromečkem u Vietnamců nenajdete. „Děti dostávají červené obálky, které se věší na stromek. V nich objeví určité obnos peněz,“ popisoval jiné zvyky průvodce. Děti následně obcházejí sousedy.

Pokud vám to připomíná americkou tradici o Halloweenu, tak se mýlíte. Žádné bonbony jako v Americe od lidí ve vesnici nedostávají. Namísto cukrovinek, stejně jako od rodiny, obdrží peníze.Částka je volena podle toho, jak moc jsou děti v sousedství oblíbené,“ svěřil průvodce.

Podívejte se na paví tanec:

Dalším společným, ale ne tak úplně stejným symbolem, je ryba. „Ta symbolizuje boha rodinného krbu, který cestuje na zlatém kapru do nebes, kde dává o rodině report,“ popisoval průvodce. Kapr se tak nejí, ale pouští do řeky.

A co ohňostroj? Ten je nedílnou součástí oslav. Vietnamci totiž mají rachejlte moc rádi. Na závěr nechybí ani poslech hudby, nejčastěji si pouští skupinu ABBA.

Podívejte se na fotky z procházky tržnicí Sapa:

Fotogalerie
11 fotografií