Více než padesát lidí se v úterý 27. září zúčastnilo slavnostního odhalení památníku středověkého pohřebiště. „Zásluhou členů Letopisecké komise Radotín, která je jedním z orgánů městské části Praha 16, vzniklo nedaleko přístavu nové poutní místo – kromě kamenného památníku s bronzovou deskou jsou zde instalovány tabule s fotografiemi, popisy se zdejší historií,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Binhack, předseda Letopisecké komise Radotín.

Sedmitunový kamenný monolit, který je vytesán z legendárního červeného sliveneckého mramoru, pochází z lomu Špička u Zadní Kopaniny. Celé raně středověké pohřebiště se nachází na křižovatce tří cest – z Velké Chuchle, nedalekých Lahovic a Radotína.

Podle archeologických průzkumů se tu začalo pohřbívat v polovině devátého století a během dvou set let bylo na ploše zhruba 7 500 metrů čtverečních pohřbeno přibližně čtyři sta lidí.

„Nacházíme se na pietním místě, jehož historie je stará více než tisíc let, na místě, jemuž mnoho let svého bádání zasvětila doktorka Zdeňka Krumphanzlová ve své fenomenální monografii. Právě sem, v době, kdy teprve vznikal nedaleký Radotín, pohřbívali lidé z rybářské osady své mrtvé podle starodávného a dlouhá staletí neměnného pohřebního rituálu – hlavou k západu, nohama k východu,“ doplnil geolog a člen letopisecké komise Štěpán Rak.

Fotogalerie
7 fotografií