Takzvaná Cigar Box Guitare je primitivní strunný nástroj vyrobený, jak napovídá název, z prázdných krabic od doutníků, které slouží jako rezonátor, a z násady na košťata. Nejprve vznikaly pouze jednostrunné kytary, později až třístrunné. 


O tomto druhu nástroje jsem se dozvěděla až díky této dílně na Facebooku. Neskutečně mě to zaujalo, že jsem si chtěla vyzkoušet výrobu vlastní,“ pochvalovala si návštěvnice workshop, ze kterého si domů odnesla nový a přitom vlastnoručně vyrobený hudební nástroj.
Video
Video se připravuje ...

Poslechněte si, jak taková kytara zní... efo



A kolik taková výroba kytary zabrala času? „S tyčí od smetáku by to bylo o dost rychlejší. Ale vyhrál jsem si s dřevem, aby to sedělo a mohl jsem si natáhnout struny jako na ukulele. Takže během dvou hodin jsem měl hotovo,“ pochvaloval si Pavel (38) workshop. 

Kytary z doutníkových krabic a plechovek využívali zejména bluesmani ve Spojených státech amerických v deltě řeky Mississippi. Dnes nástroj opět zažívá velký návrat. Hraje na něj například Billy Gibbons ze ZZ Top, Paul McCartney nebo Seasick Steve

Fotogalerie
6 fotografií