Návštěvníci Dne Vltavy si první jarní den mohli užít nevšedně, a to plavbou na různorodých plavidlech okolo Karlova mostu nebo kolem náplavky Na Františku. Mezi nejvyhledávanější atrakce patřila plavba na pravé benátské gondole, historickém dvoustěžníku, ale i na klasických výletních lodích.

„Cílem akce bylo připomenout občanům Prahy význam Vltavy pro naše město. Chtěli jsme tak návštěvníky seznámit s poněkud skrytým světem Vltavy a života kolem ní,” řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský a předseda Vševltavského spolku. I přestože počasí akci příliš nepřálo, davy zájemců o svezení na lodi sem proudily během celého dne.

Povídání nebo dobroty od rybářů

Po celý den byla lidem k dispozici půjčovna šlapadel a pramic. Připraven byl ale také bohatý doprovodný kulturní program. Ten kdo se nechtěl zrovna plavit po Vltavě, měl jedinečnou možnost si na salonní rychlolodi Nepomuk poslechnout vyprávění převoznice Věry Kadlecové, která mimo jiné přečetla i úryvky ze své knihy. O svých zážitcích při plavbě kolem světa v polárních mořích se také rozpovídal nejznámější český mořeplavec Rudolf Krautschneider.

Na akci se také představili pražští rybáři. Ti připravili pro hladové návštěvníky nejen výtečné uzené ryby, ale i zajímavou přednášku o rybářském řemesle.

Video
Video se připravuje ...

Připraven byl pro návštěvníky bohatý kulturní program včetně hudebního doprovodu převoznické skupiny Matylda Zuzana Kábelová

Kapitán učil děti vázat lodní uzly

Program Dne Vltavy pamatoval i na nejmenší návštěvníky. Ti se mohli naučit vázat lodní uzly či plést lana přímo od legendárního kapitána Maria Juhase, který celý svůj život zasvětil plavení se po evropských řekách. „Je to skvělá akce, děti si dnešní den moc užily. Kéž by takových akcí bylo v Praze čím dál tím více,” řekla návštěvnice Dana.