Chytré lavičky se v rámci dlouhodobého projektu Smart City začínají objevovat na různých místech Prahy. Dalším nově instalovaným kouskem je odpočinkové místo na Obchodním náměstí v Modřanech.

Zdejší novou chytrou lavičku nabíjejí solární panely, které jsou umístěné nad informační plochou. Součástí výbavy jsou čtyři voděodolné USB porty a dvě bezdrátové plochy k dobíjení mobilních telefonů a dalších chytrých zařízení. Lidé se tu také mohou zdarma připojit k internetu prostřednictvím wi-fi.

Měří škodliviny

Chytrá lavička navíc funguje jako jakási základní meteostanice. Dokáže měřit hodnoty oxidu uhličitého, vlhkost vzduchu a okolní teplotu pomocí integrovaných senzorů.

Radnice Prahy 12 má v plánu koncept chytrého města na území městské části dál rozšiřovat. Už nyní funguje mobilní aplikace, která si klade za cíl zjednodušit komunikaci mezi obyvateli a úřadem.

VIDEO: Společnost Operátor ICT představila dlouhodobý koncept toho, jak by se Praha měla postupně měnit v chytré město 21. století. Podívejte se na vyjádření: