Výstava pracuje s geniem loci, v překladu z latiny »duchem místa«, zahrnuje několikaleté autorské nákupy uměleckých děl na proslulém Bleším Trhu v Kolbenově ulici, zaměřené na tématiku sexuality, nahoty, erotiky - obsahující malířská, sochařská, grafická, fotografická a designérská díla.

„Na pomezí tohoto tématu jsou do koncepce zařazeny přírodniny jako třeba samorosty, horniny, nalezené nebo zakoupené. Paralelní a zároveň svým způsobem dominující jsou do výstavy zařazena díla současných umělců, tvořících v ateliérech Pragovky, kteří se ve svém díle originálním způsobem dotýkají tématu sexuality,“ vysvětlil kurátor výstava Vladimír Merta.

Výstava představí díla čtyřiceti umělců, jako jsou například Barbora Chlastáková, Petra Navrátilová, Zuzana Růžičková nebo Marcel Rozhoň.

Ženský klín

Mottem celé výstavy je slavný obraz Gustava Courbeta s názvem Původ světa, s motivem nahého ženského těla a akcentem na její klín. Rozmezí mezi metaforickým názvem a zobrazením realistické nahoty je v dějinách umění obvyklé,“ uvedl Merta.

Historie areálu Pragovka ve Vysočanech sahá k roku 1907 a založení První pražské továrny na automobily, která byla později přejmenována na značku Praga.

„Hala E bývalé Pragovky, která slouží zejména pro pronájem ateliérů, byla postavena jako Budova ministerstva pošt a telegrafů, posléze sloužila jako výzkumné a administrativní pracoviště značky Praga, později ČKD. Umělci sídlící na Kolbenově přejímají atmosféru zaniklého světa, kde se ještě vyrábělo a zkoumalo, v rámci oboru, kterému se věnují,“ uzavřel kurátor výstavy Sexy.

Pokud se na vášnivá díla umělců budete chtít podívat, výstava bude otevřená až do 21. prosince každý všední den od 18 do 20 hodin, o víkendech pak mezi 16. a 19. hodinou. Vstup na expozici je zdarma.

Fotogalerie
10 fotografií