Kauza kolem zákazu segwayů na území historického centra metropole probíhá už několik let. Dlouhou dobu se městu nedařilo věc prosadit, protože zákon o silniční dopravě na pojízdná vozítka nemyslel. Co nebylo psáno, nešlo ani zakázat.

Situace se má zlomit již tuto sobotu 10. prosince. Podle tiskové mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové totiž dojde k ukončení instalace značek, které vymezí lokality se zákazem vjezdu dvoukolových vozítek segway.

Na tuto skutečnost čekají strážníci Městské policie hlavního města Prahy, kteří od té doby budou moci pohyb segwayů po zakázaném území pokutovat až do výše dvou tisíc korun.

Kontrola značek a první pokuty

„V sobotu provedou strážníci fyzickou kontrolu všech míst, kde má být rozmístěno dopravní značení. Poté budou připraveni začít okamžitě řešit případné přestupky,“ prozradila tisková mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Zákaz vjezdu segwayů do Pražské památkové rezervace platí už od letošního července, kvůli nepřítomnosti dopravních značek ale případná pokuta nebyla vymahatelná. Vozítka se proto do dnešního dne dál v centru metropole objevují. Nadcházející víkend napoví, jestli segwaye budeme dál v ulicích hlavního města potkávat.

Umísťování dopravních značek se zákazem pro segwaye skončí o nadcházejícím víkendu.
Autor: Daniel Vitouš

Proti celé této změně dlouhodobě vystupuje Asociace Segway ČR, která sdružuje celkem 25 firem. Provozovatelé půjčoven a prodejen vozítek považují zákaz za protizákonný a hodlají se kvůli tomu obrátit na ministerstvo dopravy. Už v minulosti asociace avizovala, že kvůli ušlému zisku zvažuje žalobu na město.

Značky se v Praze postupně objevují, segwaye ale jezdí dál. Podívejte se v galerii:

Fotogalerie
7 fotografií