Dříve příjemná rezidenční čtvrť s klidnými ulicemi se v posledních měsících proměnila, zvláště ve špičce, v dopravní past. „Tradiční rezidenční vilová čtvrť Ořechovka v současné době velice trpí negativními důsledky tranzitní automobilové dopravy,“ říká pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

V celé lokalitě tak bude zavedena zóna 30 kilometrů za hodinu a k tomu se připojí i omezení vjezdu vybraných vozidel. „Omezení se budou týkat výhradně vjezdu nákladních automobilů a autobusů,“ upřesňuje Churavý.

K tomu vilovou čtvrť čeká úprava dopravního značení přednosti v jízdě. Zároveň ale bude na většině míst ponechána přednost vozidlům přijíždějícím zprava.

Jednosměrky a zpomalovací prahy

Dokud se situace nezlepší, Ořechovku navíc čeká zjednosměrnění silnice v ulici Slunná ve směru do centra v úseku mezi ulicemi Dělostřelecká až Pevnostní.

Po veřejné diskuzi, kde se mohli rezidenti k problémům vyjádřit, radnice došla k závěru, že správci komunikace navrhne urychlené opravy stavebních zpomalovacích prahů v ulicích Na Ořechovce a Cukrovarnická. Kromě toho bude také požadovat opravy vozovky v ulici Západní a dále téměř nečitelného dopravního značení.



„Vedení radnice navíc přislíbilo připravit anketu, ve které se budou moci všichni zainteresovaní obyvatelé Ořechovky k jednotlivým návrhům na zlepšení místní dopravní situace podrobně vyjádřit,“ doplnil nakonec Churavý.