Botanická zahrada hlavního města Prahy hlásí ukončení sklizně vinné révy na vinici svaté Kláry. „V uplynulých dnech se do sklizně hroznů zapojili zaměstnanci celé zahrady. Nasazení při sklizni bylo vysoké a vše proběhlo poměrně rychle i přes částečnou nepřízeň počasí,“ uvádí zahrada na svém webu.

Na vinici v pražské Troji sklidili celkem 23 615 kilogramů vína. Téměř čtyři tuny z celé sklizně jsou stolní hrozny na burčák, na jižním svahu zahrady postupně uzrálo celkem devět odrůd. Milovníci vína se mohou také těšit například na Ryzlink rýnský, Rulandské šedé i modré, Tramín červený, Muškát moravský nebo Sauvignon.

V pražské botanické zahradě už sklidili víno z vinice svaté Kláry.
Autor: Daniel Vitouš

Již tradiční specialitou pak bude místní cuvée, které se připravuje ze směsi odrůd. Každý rok zde přitom použijí jiné složení.

Bude zapotřebí ještě nějakou dobu vydržet, než odborníci zjistí, nakolik se letošní úroda vína v Praze povedla. „Na první ochutnávku si musíme počkat několik měsíců, ale věříme, že letošní ročník bude stejně kvalitní jako ten předchozí,“ uvádí botanikové dál na webu.

Vinice svaté Kláry má dlouhou tradici, vznikla zde pravděpodobně už za vlády Václava II. ve 13. století. Ve 20. století však obecně pražské vinařství zažilo úpadek, aby prošlo renesancí na počátku nového tisíciletí. Vinice začala pod správou botaniků opět fungovat v roce 2003 a od roku 2009 se sklizené víno zpracovává přímo v místním sklepě.

Fotogalerie
6 fotografií