Soudkyně bratra taxivraha potrestala tvrdším trestem kvůli dlouhé řádce jiných trestných činů, kterých se dopustil v minulosti.

„Soud vynášel vzhledem k předchozím odsouzením trest úhrnný. Jsme přesvědčeni, že jeho výše svůj účel splní,“ řekla soudkyně Daniela Reifová. Trest je pravomocný, jelikož se státní zástupkyně ani obhájkyně neodvolaly. Podle svých slov taxivrahův bratr činů lituje. V té době se prý snažil s krádežemi přestat, ale kvůli finančním problémům se k nim vrátil. „Měl jsem práci, ale nechal jsem ji. Kvůli finanční stránce,“ doplnil lupič.

20 trestných činů

Souhrnný trest obsahuje dvě krádeže. První byl v domě na Vinohradech, kam se násilně dostal po odlomení mříží. Bratr taxivraha nejdříve rozmontoval kotel a poté začal trhat desítky metrů potrubního topení přímo ze zdi. Celkovou škodu policie vyčíslila na asi 170 tisíc korun.

Na konci roku 2015 poté společně s komplicem vykradli drogerii na Lužinách, kde odcizili velké množství dámských deodorantů přímo z regálu.

Celkově má na svědomí necelých dvacet drobnějších trestných činů, za které už několikrát ve vězení seděl. K pondělnímu jednání soudu jej dovedla eskorta přímo z vězení, kde si odpykával trest v délce dvou let a dvou měsíců za jiné krádeže. Do vězení jej dříve poslal i Obvodní soud pro Prahu 1 na rok a půl za vloupání do domu na Malé Straně.

Drogy a vraždy bratra

Podle soudních znalců byl Martin V. také na drogách, které měl brát před vloupačkami na kuráž. „Trpěl poruchou osobností a zneužíváním drog, závislý na nich však nebyl,“ popsal u soudu psychiatr. Drogy jako pervitin, dostupný subutex nebo marihuanu si bral, aby neměl žádné zábrany. „Je schopen uvědomit si vliv těchto látek,“ píše se také v posudku.

Video
Video se připravuje ...

Údajný taxivrah před soudem. A Absolonová o dluzích snoubence. redakce Blesk

O Martina V. se bude navíc soud zajímat v souvislosti s vraždami taxikářů jeho bratra Davida. Za vraždy tří pražských taxikářů si má obžalovaný David V. odpykat doživotní trest vězení. Rozhodl o tom v prosinci 2016 pražský městský soud, podle něhož vraždil, aby měl peníze na drogy. Muž vinu odmítá. Rozsudek však není pravomocný.

Kauzou se kvůli odvolání obžalovaného bude zabývat Vrchní soud. Je však možné, že ani po pravomocném rozsudku nebude případ uzavřen. Soudkyně naznačila, že by bylo dobré zabývat se i pachovými stopami bratra odsouzeného.